Naslovnica U FOKUSU SAD na ivici ekonomskog sloma

SAD na ivici ekonomskog sloma

Nadam se da ćemo doći do rešenja kako bi se izbegao ekonomski slom SAD, poručila ministarka finansija

Ministarka finansije SAD Dženet Jelen kaže da su razgovori o podizanju limita federalnog duga „teži nego u prošlosti“, ali dodaje da se nada da će se u Vašingtonu doći do rešenja kako bi se izbegao ekonomski slom SAD.

Jelen je na marginama samita G7 u Japanu rekla Rojtersu da očekuje da će izvestiti Kongres u naredne dve nedelje o tome kada će tačno Ministarstvo finansija ostati bez novca da plaća vladine račune.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ona je nekoliko puta pozvala Kongres da se složi sa povećanjem saveznog limita od 31,4 biliona dolara, kako bi se sprečilo eventulano neizvršenje novčanih obaveza SAD koji bi pokrenuo globalni ekonomski pad i rizikovao da potkopa globalno ekonomsko liderstvo zemlje.

Prošle nedelje, Jelen je američkim poslanicima rekla da bi Ministarstvo finansija moglo bez novca za račune da ostane najranije 1. juna ili početkom juna, ukoliko Kongres ne poveća limit na federalni dug, podseća Tanjug.

[adsenseyu1]

Predsednik SAD Džozef Bajden insistira na tome da Kongres ima ustavnu obavezu da poveća limit bez preduslova da se finansira prethodno odobreno trošenje.

Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom, uslovili su dogovor za povećanje limita tako što traže da dođe do velikih budžetskih rezova.

Za razliku od većine visokorazvijenih zemalja, SAD određuju limit duga po tome koliko mogu da pozajme. Zbog toga što vlada troši više nego što ima novca, poslanici vremenom moraju da povećavaju limit.

Jelen je rekla da je prva velika razmirica oko limita duga iz 2011. godine uticala na polarizaciju unutar SAD nakon predsedničkog mandata Donalda Trampa i zabrinutosti zbog američkih odnosa i pozicije u svetu.

[adsenseyu4]

„To sigurno nije dobra stvar za odnose i poziciju u svetu, naš kredibilitet. Možda je sada teže nego pre, ali se nadam da ćemo sve rešiti na način kako su i drugi uradili, vremenom ćemo doći do rešenja. Na to smo fokusirani“, rekla je Jelen.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte