Naslovnica SPEKTAR Ruski ekspert: Kada F-16 stigne u Ukrajinu, neće se dobro provesti

Ruski ekspert: Kada F-16 stigne u Ukrajinu, neće se dobro provesti

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, nedavno je najavio da zemlje NATO nameravaju da postignu konsenzus u narednih nekoliko meseci, o vremenu i obimu isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Istovremeno, sam Vašington trenutno odbija da prebaci borbene avione u Kijev, ali podržava takav korak evropskih država.

Sergej Hatiljov, bivši načelnik PVO komande specijalnih snaga protivvazdušne odbrane Moskve, smatra da se danas na Zapadu vodi neka vrsta cenkanja. Pokrovitelji kijevskog režima, pokušavaju da odluče ko i koliko treba da donira Ukrajini.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Međutim, ovo pitanje će biti zatvoreno u bliskoj budućnosti, pa će se, na ovaj ili onaj način, F-16 pojaviti u zoni „specijalne vojne operacije“. S tim u vezi, ruska komanda treba da vodi računa o promeni taktičkih dejstava sistema avijacije i PVO. Istovremeno, treba razumeti, da američki lovac nije neka vrsta „vundervafe-a“, jer ima dovoljno slabosti.

„Za Oružane snage Ukrajine danas je nepodnošljiv zadatak kontrola leta F-16. Da, avioni mogu lepo da lete prema ruskim trupama ili našoj granici, ali na skretanju će biti uništeni vatrom raketnih bacača protivvazdušnih raketa ili udarom naših raketa dugog dometa“, naglasio je Hatiljov u izjavi za ruske medije.

[adsenseyu1]

Pored toga, do danas, ukrajinski aerodromi nisu prilagođeni da služe F-16. Čak ni piste nisu pogodne za lovca, a da ne govorimo o komunikacijama, kontroli, dopuni goriva i još mnogo toga. Tako, rezimirao je specijalista, pojava ovih letelica u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu neće moći da računa na velike pobede. Osvajanje vazdušne nadmoći definitivno neće uspeti.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]