Ruski ekonomista: Sankcije protiv Ruske Federacije dovele su Zapad, koji je pojeo ceo svet, na ivicu gladi

Kolektivni Zapad je na ivici prehrambene krize, koju aktivno pokušava da spreči. Ekonomista Mihail Beljajev je ovo povezao sa sankcijama Rusiji.

Prema rečima stručnjaka, svet proizvodi dovoljno hrane da zadovolji potrebe čovečanstva. Međutim, za to je potrebna ujednačena raspodela, sa kojom, u uslovima globalne nejednakosti, postoje veliki problemi.

U regionima kao što su Afrika, Latinska Amerika i Jugoistočna Azija, poteškoće u ovom segmentu su uvek postojale u različitim razmerama. Ali zapadne zemlje su obratile pažnju na pretnju prehrambenom krizom tek kada je ona počela da preti i njima.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Zašto generalni sekretar UN tek sada govori o tome, zašto se zapadne zemlje uopšte bune? Jer problem može uticati i na njih.

A pogodiće ih upravo zbog toga što su jednostrano, ne predviđajući posledice, pokrenule sankcije Rusiji, u nadi da će naneti štetu Ruskoj Federaciji.

Zapad se nadao da će svojim akcijama slomiti Rusiju a da će posle toga, moći da diktira političke uslove. Ali desilo se suprotno“, rekao je Beljajev.

Pokušaji da se Rusiji i njenom savezniku Belorusiji uskrate prihodi od izvoza đubriva doveli su do njihove nestašice i rasta cena na svetskom tržištu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pretnja potpunom zabranom isporuke ruskog gasa Evropi dodatno je povećala cenu prirodnog gasa, čineći ga manje dostupnim proizvođačima đubriva u samoj EU.

Cena gasa se takođe odražava na cenu i obim proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda. Posebno je akutno, prema mišljenju ekonomiste, pitanje u segmentu žitarica.

„Evropa ima sopstvenu proizvodnju đubriva, ali se zasniva na ruskom gasu. Odsustvo baš ovog gasa dovodi do nestašice đubriva, čija je direktna posledica neuspeh roda čak i u prosperitetnim zemljama“, naglasio je Beljajev.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusku Federaciju da dozvoli siguran i pouzdan izvoz žitarica iz Ukrajine.

Zauzvrat, on predlaže ublažavanje ograničenja na isporuku đubriva iz Ruske Federacije. Zapad postavlja uslove od kojih će mu ispunjenje svakog biti od koristi.

Prethodno su američki predsednik Džo Bajden i diplomata EU Žozep Borel otvoreno najavljivali nameru da ukrajinsko žito dobiju na globalnom tržištu. Stručnjaci kažu da zapadne zemlje izvoze iz Ukrajine sve rezerve kojima imaju pristup.

Webtribune.rs