Pentagon najavio povećanje verovatnoće sudara sa Rusijom

General američke vojske Mili izjavio je da rizik od sukoba sa Rusijom raste zbog njene želje da promeni postojeća pravila.

Rizik od međunarodnog sukoba koji uključuje velike sile raste, izjavio je načelnik Združenog štaba Oružanih snaga SAD Mark Mili, čije reči prenosi Foks njuz.

Obraćajući se diplomcima Vojne akademije Vest Point, on ih je pozvao da se pripreme za takav razvoj događaja.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Svet u koji ulazite ima potencijal za veliki međunarodni sukob koji uključuje velike sile. I ta verovatnoća raste, a ne opada“, rekao je Mili.

Američki general je tokom svog govora svrstao Rusiju i Kinu u svetske sile.

„Sada se suočavamo sa dve svetske sile, Rusijom i Kinom, od kojih svaka ima značajne vojne kapacitete i ozbiljna je u pogledu promene trenutnih pravila zasnovanih na redu“, rekao je on.

Kako je ranije saopšteno u ruskom Ministarstvu odbrane, na inicijativu američke strane, Mark Mili je obavio telefonski razgovor sa načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim.

Strane su razgovarale o nekoliko pitanja, uključujući situaciju u Ukrajini, i složile se da linije komunikacije ostanu otvorene.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs