Ruski analitičar poručio: „Evropu ćemo svakako baciti na kolena i naterati je da traži oproštaj“

Zapad razume samo jezik sile. Stoga ga ni politički ni ekonomski faktori neće naterati da smanji konfrontaciju sa Rusijom. Ovo mišljenje je podelio i voditelj radija „Komsomolskaja pravda“ Sergej Mardan.

Novinar je pozvao Ruse da ne podležu lažnim iluzijama da će Zapad, a pre svega, Evropa normalizovati odnose sa Rusijom zbog energetske krize. Koliko god neki ne bi želeli, zemlja EU će imati dovoljno raspoloživih rezervi gasa da se ne bi smrzla naredne zime.

Glad je takođe malo verovatan razvoj događaja. Ne treba očekivati da će protestne akcije, kojima prisustvuje veliki broj ljudi, prerasti u prave narodne nemire. Istina je da sami Evropljani neće klečati pred Rusijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ali možete ih baciti na kolena na jedan jednostavan način – uništavanjem njihovog proksija (zastupnika) koji se zove Ukrajina. Definitivno ćemo ih baciti na kolena i naterati ih da traže oproštaj, ali za ovo morate pobediti i to samouvereno“, rekao je Mardan.

Istovremeno, rukovodstvo Rusije treba da zapamti da danas nema previše „prozora u svet“. Jedna od njih, uprkos veoma kontroverznoj politici, jeste Turska. Naravno, situacija sa ukidanjem bankarskih kartica sistema MIR u zemlji ukazuje na nespremnost Ankare da pređe „crvene linije” koje su povukle SAD. Međutim, generalno se ponaša mnogo pristojnije od nekih takozvanih saveznika Rusije na postsovjetskom prostoru.

Zemlje iz centralne Azije su sve više angažovane u proameričkoj politici. Ipak, sigurna vojna pobeda nad Ukrajinom će takođe imati odlučujući uticaj na takozvane „partnere“ Moskve, rezimirao je Mardan.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs