Ruski ambasador u Avganistanu: Talibani su u Kabul ušli kao glava kuće, ne kao osvajači i razbojnici

Ruski ambasador u Avganistanu Dmitrij Žirnov izjavio je da su predstavnici pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ušli u Kabul kao glava kuće, a ne kao osvajači.

Prema njegovim rečima, talibani su u nedelju ujutro ušli u prestonicu „nenaoružani“.

„Prišli su policiji i zamolili ih da predaju oružje“, rekao je ambasador za kanal „Solovjov lajv“ na Jutjubu i dodao da su se sve snage bezbednosti nakon toga popustile.

Kako kaže Žirnov, talibani su čekali.

„Nisu želeli da izbiju neki neredi, krvoproliće, pripirke, oružani sukob. Prihvatili su kapitulaciju avganistanskih snaga bezbednosti“, izjavio je ruski ambasador.

Rekli su da preuzimaju Kabul kako bi uspostavili ravnotežu.

„Kao računovođe – vrlo pažljivo. Vrlo delikatan pristup. Zbog čega? Oni su došli kao glava kuće, u dobrom smislu, a ne kao osvajači, ne kao razbojnici.

Prvi odredi, nenaoružani, kada su ušli kleknuli su i poljubili tlo Kabula. To neće učiniti osvajači, oni će pljačkati, ali ništa od toga se ne dešava. Nadam se da će sve ovako teći i dalje“, dodao je on.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima.

Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.