Ruske snage ostvarile dramatičan prodor – Prete sa svih strana

Ratna situacija u Ukrajini i dalje je neizvesna. Ali, nakon napredovanja poslednjih sedmica, konture ruske pobede u bici za Donbas, pomalo se naziru.

Kako piše Index.hr, ukrajinska vojska, potisnuta u sve manji deo Luganska i Donjecka, nalazi se u sve nezavidnijoj poziciji.

Osim teških gubitaka koje trpe, pre svega zahvaljujući artiljerijskoj, raketnoj i vazdušnoj nadmoći ruske vojske, jedinicama koje brane Lisičansk, poslednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luganskoj oblasti, sada prete Rusi sa svih strana.

Ukrajinska vojska se već povukla iz Severodonjecka, nakon što su nedeljama odolevali više nego silovitim artiljerijskim, vazdušnim i pešadijskim napadima

Iz dana u dan, međutim, postaje sve izglednija da je dalja odbrana Lisičanska isto tako neodrživa. Ruske snage su poslednjih sedam dana ostvarile dramatičan prodor na pravcu prema Lisičansku s juga, iz pravca Popasne.

U nekoliko dana osvojili su i niz gradića i sela, poput Toškivke, Ustinivke, Hirske i Zolote, odakle su se Ukrajinci morali navrat-nanos povući da ne završe okruženi. Prema nekim izveštajima, povlačenje iz grada već je u toku, s neprijateljskim snagama koje su dosegle rafineriju na rubu grada, a navodno i stratešku saobraćajnicu Bahmut-Lisičansk.

Američki nevladin Institut za ratne studije (ISW) u poslednjem dnevnom izveštaju piše da o povlačenju od utorka javljaju ruski separatistički zvaničnici i proruski vojni blogeri, ali da za sada nema zvanične potvrde.

Po svemu sudeći, radi se o operaciji povlačenja uz borbu, što znači da odstupnica pruža otpor i pokriva glavninu snaga pri povlačenju – baš kao što su radili pri povlačenju iz Zolote i Hirske. Pretpostavlja se da će se povući do Severska, a možda i sve do Slovjanska i Kramatorska na jugozapadu, i tamo pokušati da uspostave novu, održiviju liniju obrane.

I dok ruske snage očigledno žele da zauzmu sve ove gradove, ukrajinska vojska verovatno ima za cilj da nastavi da ih iscrpljuje dok čitava ofanziva ne kulminira – odnosno, laičkim rečnikom, dok napadači ne budu prisiljeni da stanu jer više nemaju dovoljno borbeno sposobnih jedinica za dalje ofanzivno delovanje.

Prema nekim izveštajima, povlačenje iz grada već je u toku, s neprijateljskim snagama koje su dostigle rafineriju na rubu grada, a navodno i strateški auto-put Bahmut-Lisičansk.

Ako Rusi osvoje Lisičansk i nastave na zapad, naići će na iduću odbrambenu liniju između Bahmuta i Siverska na severu Donjecke oblasti. Iako se već dugo pokušavaju probiti i sa severa, od okupiranog Izjuma prema Slovjansku, tu su daleko manje uspešni.

Američki mediji i stručnjaci navode pak da ruske snage zbog velikih gubitaka naprosto nisu u stanju da okruže ukrajinske jedinice u Donbasu, što su verovatno planirali. Umesto toga, preostaje im da sravnjavaju gradove i sela sa zemljom i potiskuju preostale branioce iz ruševina.

A takva ofanziva će se najverovatnije nastaviti sve do avgusta, zaključak je američkog Instituta.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(index.hr)