Ruska vojska saopštila danas da je potukla ukrajinske snage u zonama kontraofanzive

Ruska vojska saopštila je danas da je potukla ukrajinske snage u zonama Harkovske oblasti, koje su Rusi napustili pred brzom ukrajinskom kontraofanzivom.

Ukrajina je saopštila da je vratila pod svoju kontrolu nekoliko hiljada kvadratnih kilometara na istoku i jugu koje su Rusi okupirali od početka vojne operacije 24. februara.

„Izvršeni su veliki napadi u rejonima Dvortična, Balaklija i Kupjanska na ljudstvo i opremu 14. i 93. motorizovane brigade ukrajinskih vojnih snaga“, saopštilo je rusko ministarstvo, a prenela agencija AFP.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Munjevitom kontraofanzivom za dve nedelje Ukrajina je osvojila skoro celu provinciju Harkov, koja se graniči sa Rusijom, uključujući gradove Balakli, Kupjansk i Izjum.

Balaklija i Izjum su bili logistički centri ključni za snabdevanje ruskih snaga koje su se povlačile ka Donjecku, jednom od dva proruska separatistička regiona.

Istovremeno, Ukrajina vodi kontraofanzivu na jugu zemlje u okupiranoj Hersonskoj oblasti i navodi da i tamo napreduje, ali manje nego na severoistoku.

Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska je bombardovala strateške mostove kako bi sprečila snabdevanje ruskih snaga. U ponedeljak je rekla da je vratila 500 kvadratnih kilometara koje su ranije zauzimali Rusi.

Nacionalna garda Rusije, raspoređena u okupiranim zonama Hersona i Zaporožja, saopštila je danas ruskim agencijama da je „uhapsila više od 130 ljudi“ koji su radili za specijalne službe i ukrajinsku vojsku.

(index.hr, b92.net)