Naslovnica U FOKUSU Rusija zatražila od Ukrajine da izruči umešane u teroristički napad u Moskvi

Rusija zatražila od Ukrajine da izruči umešane u teroristički napad u Moskvi

Istražne radnje su pokazale da trag napada na Crocus Citi Hall i drugih terorističkih napada u Ruskoj Federaciji vodi ka Ukrajini.

S tim u vezi, Moskva zahteva da Kijev uhapsi i izruči sve umešane, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Krvavi teroristički akt koji se dogodio 22. marta u gradu Krasnogorsku kod Moskve i šokirao ceo svet nije prvi teroristički napad na našu zemlju u poslednje vreme. Istražne radnje koje su sproveli nadležni ruski organi ukazuju da su tragovi svih ovi zločini vode u Ukrajinu“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je ukrajinskim vlastima zahteve u okviru Međunarodne konvencije o suzbijanju terorističkih bombardovanja i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma za hitno hapšenje i izručenje svih lica umešana u ove terorističke napade“, dodala je diplomatska služba.

„Među tim zahtevima je i hapšenje šefa SBU Vasilija Maljuka, koji je 25. marta cinično priznao da je Ukrajina organizovala bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. godine i otkrio detalje o organizovanju drugih terorističkih napada u Ruskoj Federaciji.

Kako je navedeno u resoru, borba protiv međunarodnog terorizma je odgovornost svake države. Pored toga, ruska strana zahteva od kijevskog režima da odmah prekine svaku podršku terorističkim aktivnostima, preda počinioce i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama, naglasilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Kršenje ukrajinskih obaveza prema konvencijama protiv terorizma povlači za sobom njenu međunarodno-pravnu odgovornost“, saopštila je ruska diplomatska služba.

Direktor FSB Aleksandar Bortnikov rekao je da Rusija poznaje sve organizatore pripreme i izvođenja terorističkih napada na teritoriji Ruske Federacije, a nekoliko sati kasnije Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo je saopštenje u kojem zahteva da Ukrajina odmah uhapsi i izručiti sve umešane u terorističke napade na ruskoj teritoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova ne saopštava konkretne spiskove onih od kojih Rusija traži da uhapsi i izruči, ali napominje da se na listi nalazi šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk, koji je nedavno javno priznao da je resor na čijem je čelu organizovao terorističkim napadima u Rusiji, uključujući bombardovanje Krimskog mosta, ubistvo novinara i lidera javnog mnjenja.

Kako ruski mediji navode, jasno je da je ovaj zahtev čisto protokolarni i Ukrajina neće nikoga izručiti, pozivajući se na „pogrešnu“ i „izmišljenu“ rusku istragu.

U ovom slučaju to nije važno. Važno je koje će akcije preduzeti Rusija ako Kijev odbije da se povinuje zahtevima. Da li se zahtev ruskog ministarstva spoljnih poslova može smatrati ultimatumom kijevskom rukovodstvu, pošto je Ukrajina, zapravo, optužena za pomaganje, organizovanje i finansiranje terorizma, veliko je pitanje.

Jedno je jasno: Moskva ima veoma dugačke ruke, a ako bude potrebno, pitanje će se rešavati drugim resorima i drugim sredstvima, pišu ruski mediji.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social