Rusija prvi put upotrebila moćno oružje saveznika

Ruske trupe su, verovatno, prvi put rasporedile iranske dronove u Ukrajini, objavilo je jutros Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Šahed-136 je jednosmerna napadna bespilotna letelica sa tvrdim dometom od 2.500 kilometara. Slični sistemi iranske proizvodnje su verovatno korišćeni u napadima na Bliskom istoku, uključujući i naftni tanker MT Mercer Street u julu 2021″, navodi britansko ministarstvo.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je reč o oružju za „jednosmerne misije“ i da je ono već korišćeno na Bliskom istoku. S druge strane, Kijev je izvestio da je oborio jednu od bespilotnih letjelica „šahed-136“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Obaranje drona u blizini linije fronta u Ukrajini sugeriše da Rusija koristi ovo oružje kao taktičko, koje treba da nanese neprijatelju ograničene gubitke, a ne kao strateško naoružanje, za gađanje vojnih objekata dublje u ukrajinskoj teritoriji, izvestili su britanski obaveštajci.

U izveštaju se navodi da se moskovska vojska „gotovo sigurno“ okreće oružju koje proizvode Iran i Severna Koreja, jer se njene sopstvene artiljerijske zalihe iscrpljuju.

(b92)