Izaslanik postigao dogovor, Putin odbio

Rojters je objavio da je glavni izaslanik Vladimira Putina za Ukrajinu rekao ruskom lideru kada je počeo rat da je postigao privremeni sporazum sa Kijevom.

Izaslanik je, prema pisanju Rojtersa, tvrdio da je sto sporazum koji će zadovoljiti zahtev Rusije da Ukrajina ostane van NATO-a, ali je Putin to odbio i nastavio sa pohod.

Rojters piše da je izaslanik rođen u Ukrajini Dmitrij Kozak rekao Putinu da veruje da je sporazum koji je postigao otklonio potrebu da Rusija nastavi svoju okupaciju Ukrajine velikih razmera, prema svedočenju trojice ljudi bliskih ruskom rukovodstvu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rojters je prvi izvestio o Kozakovoj preporuci Putinu da usvoji sporazum.

Putin je pre rata više puta tvrdio da se NATO i njegova vojna infrastruktura približavaju ruskim granicama prihvatanjem novih članica iz istočne Evrope, a da se alijansa sada sprema da uvede i Ukrajinu. Putin je javno rekao da to predstavlja egzistencijalnu pretnju Rusiji, što ga je navelo da reaguje.

Ali uprkos ranijoj podršci razgovorima, Putin je jasno stavio do znanja kada mu je Kozakov dogovor predstavljen da ustupci o kojima je pregovarao njegov pomoćnik nisu otišli ​​dovoljno daleko i da je proširio svoje ciljeve na pripajanje delova ukrajinske teritorije, rekli su izvori.

Dogovor je odbijen, a 24. februara je počeo rat u Ukrajini.

Upitan da prokomentariše saznanja Rojtersa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

„To nema apsolutno nikakve veze sa realnošću. Tako nešto se nikada nije dogodilo. To je apsolutno netačna informacija.“

Treba napomenuti da je u novembru 2021. Peskov opisao optužbe da se Rusija sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu kao „šuplju i neosnovanu“ izmišljotinu zapadnih medija.

Budite u toku, pratite nas. Vkontakte  i na Telegramu.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(B92.net)