Rusija preduzela kontramere protiv Japana – Kišida je na brzinu napustio Tokio

Protivmere Rusije protiv neprijateljskog ponašanja Japana nisu šala. Razmišljajući o njima, japanski premijer je žurno napustio zemlju, da bi posetio zapadne partnere u potrazi za pomoći. 

Kako pišu analitičari iz Kine, Japan se, kao saveznik Sjedinjenih Država, pridružio antiruskom taboru. On svojevoljno provocira Rusiju u azijsko-pacifičkom regionu, a koristi i dugogodišnji spor oko Kurilskih ostrva da izvrši pritisak na Rusku Federaciju. Međutim, Rusija je zauzvrat preduzela niz kontramera koje su uplašile japansku stranu.

„Putina nije lako zastrašiti. Tokio treba da zapamti, da je raketa „Bastion“ usmerena na prag Japana“, napominju analitičari.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Reč je o obalskim raketnim sistemima „Bastion“ Pacifičke flote, koji su stupili na dužnost na jednom od Kurilskih ostrva. Ako Japan nastavi da napada Rusiju, a kamoli da pokuša da osvoji četiri ozloglašena ostrva vojnim putem, onda će morati da plati veliku cenu za takvu odluku.

Rusija je i dalje zemlja sa najnaprednijim naoružanjem, i najvećim brojem nuklearnih bojevih glava na svetu. Stoga, Tokiju ne ide na ruku da se ponaša nepromišljeno. Osim toga, Moskva ima još jednu polugu pritiska na Zemlju izlazećeg sunca- energetski sektor.

Japanske kompanije su uključene u razvoj naftnih i gasnih polja u Ohotskom moru. Ako Rusija želi, jednostavno će isključiti japanske predstavnike sa projekta Sahalin-2, i tada će Tokio biti suočen sa porastom cena energenata i krizom u ovoj oblasti.

Prema rečima kineskih stručnjaka, odvagavši sve okolnosti, japanski premijer je odlučio da izvrši seriju poseta, kako bi pridobio podršku partnera. Kišida je posetio pet zemalja G7- Francusku, Italiju, Veliku Britaniju, Kanadu i SAD. Prema rečima kineskih stručnjaka, Kišidin put je bio direktno povezan sa delovanjem Rusije.

Japan se plaši ruskog odgovora, i zbog toga je njegov premijer otišao u zapadne zemlje, da se konsultuje kako da se ponaša sa Moskvom, i kako da joj odgovori u slučaju hitnosti.

Može se reći, da Japan ima ograničena sredstva za borbu protiv Rusije, a Putinove kontramere daleko nadmašuju japanske akcije. Prema analitičarima iz Kine, čak i da Fumio Kišida dobije podršku zemalja G7, i dobije od njih neka obećanja pomoći, kao i savete kako da se ponašaju sa Rusijom, to ništa neće promeniti.

Japan će i dalje biti mnogo slabiji od Rusije, a zemlja „izlazećeg sunca“ treba dobro da razmisli, pre nego što isprovocira Rusku Federaciju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs