Rusija napadnuta: Uništeni borbeni helikopteri – VIDEO

Krajem oktobra snažna eksplozija potresla je rusku bazu u blizini granice sa Letonijom, uništivši dva njihova jurišna helikoptera.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je tu vest u Telegramu, ne preuzimajući direktno odgovornost.

Prema informativnoj platformi Baza, a informaciju je potvrdilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, aktiviranjem eksploziva uništena su dva Kamov Ka-52 Hokum-B i jedan helikopter Mi28N. Oštećena su još dva helikoptera. Navodno je za jedan helikopter bilo pričvršćeno 400 grama eksploziva TNT, koji se iz nepoznatog razloga nije aktivirao.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ako je sve tačno, onda je ovo prvi napad ukrajinskih snaga duboko unutar ruske teritorije, prenosi portal Var Histori. Raniji slučajevi sabotaže uglavnom su se dešavali u pograničnim regionima, najčešće u Belgorodu, i na Krimu.

Snimak je snimljen tokom dana i prikazuje čoveka u maskirnoj odeći i crnim rukavicama kako sastavlja eksplozivnu napravu od detonatora MD-5M i VZD-6Ch. Reč je o uređajima koji deluju sa zakašnjenjem do šest sati, a eksploziv je aktiviran tokom noći.

Ruski mediji javili su o eksplozijama vrlo brzo nakon što su se dogodile, ali rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo slučaj. Objavljeni su brojni izveštaji koji otkrivaju da bezbednost na aerodromu Keretje već godinama gotovo da ne postoji, a neimenovani zvaničnik je za RSE rekao da je u vojnu bazu prilično lako ući.

„Možete prošetati do piste i ući u bilo koje obližnje selo“.

Uništeni helikopteri Ka-52 Aligator su najnaprednija vojna vozila koja Rusija ima.

Prema podacima britanskog Ministarstva odbrane, Rusija je na početku invazije imala 90 takvih helikoptera, ali se taj broj od tada smanjio. Navodno su izgubili najmanje 23 od njih.

Značajno je i to da se radi o bazi u kojoj su nekada bili stacionirani ruski strateški nuklearni bombarderi, a nepoznati broj nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M verovatno je tu i danas. U okviru baze se vrlo verovatno nalazi i skladište za nuklearne bombe, mada je nemoguće saznati da li se tamo trenutno nalaze bombe i, ako da, koliko.

 

(jutarnji list,b92.net)