RUSIJA NADIGRALA CELU EU A POLJACI PLAČU: Rusima više ne treba ni „Severni tok 2“ ni „Južni tok“ dobili su sve, evo šta …

gasovod

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski kaže da će Rusija „odustati od proširenja Severnog toka, a da joj Južni tok više uopšte nije ni potreban“.

Kako je rekao, Evropska unija omogućila je Rusiji da koristi 80 odsto kapaciteta gasovoda Opal u Nemačkoj.

On je ocenio da je Rusija uspela da stvori gasni monopol u Evropi.

„Neće biti Severnog toka 2. Rusima više neće biti potreban. Zahvaljujući gasovodu Opal sada mogu da povećaju protok gasa kroz Severni tok 1 koji nije iskorišćen u potpunosti. Odluke nema, ali neformalno se zna da povećanje isporuka preko Opala i Severnog toka 1 zadovoljava Gasprom tako da odustane od Severnog toka 2“, rekao je Vaščikovski danas poljskom informativnom portalu Onet.pl.

Šef poljske diplomatije upozorio je da time pada i ruski zahtev: ili Severni tok 2 ili Južni tok.

Rusima više neće biti potreban Južni tok da pošalju gas na jug Evrope. Preko gasovoda Opal poslaće gas iz Severnog toka 1″, kazao je Vaščikovski.

Ministar je objasnio da je Poljska protestovala protiv planova da se Gaspromu omogući korišćenje 80 osto kapaciteta nemačkog gasovoda i otkup još 20 odsto, ako niko drugi ne bi bio zainteresovan, zato što su takve ruske isporuke konkurencija za poljski terminal za tečni prirodni gas u Švinoujšću na Baltiku i budućeg norveškog gasa koje je Poljska htela da isporučuje dalje na jug Evrope.

Na prvi pogled trebalo bi da objavimo pobedu da smo blokirali Severni tok 2 ali s druge strane Rusija ionako postiže svoj cilj – preplaviće Srednju i Južnu Evropu većim količinama gasa koje zaobilaze Poljsku„, rekao je šef poljske diplomatije.

Protiv proširenja postojećeg ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora u Evropskoj uniji protestuju najviše Poljska i Slovačka čije teritorije nove isporuke ruskog gasa zaobilaze a Slovačka je izračunala da će godišnje gubiti stotine miliona evra na tranzitu ruskog gasa na Zapad preko Ukrajine i Slovačke.

Vaščikovski je najavio u intervjuu za Onet.pl da će Poljska pokušati da preko žalbe Evropskoj komisiji i tužbe Evropskom sudu pravde ipak blokira tu odluku da Gasprom dobije gotovo monopol na kapacitete gasovoda Opal.

(Beta)