RUSIJA IH VRATILA U PROŠLI VEK: Sve masovnija isključenja struje u EU – Čitavi gradovi u potpunom mraku!

Pod pritiskom nadolazeće energetske krize, evropske zemlje su drastično smanjile osvetljenje u gradovima. Ovo je izvestila novinarka američkog izdanja „Politiko“ Antonija Cimerman.

Na primer, španska vlada je naložila privatnim prodavnicama da isključuju struju noću, kako bi smanjili potrošnju. Zauzvrat, u Berlinu je deaktivirano osvetljenje više od 200 istorijskih zgrada i spomenika. Austrija, Nemačka i Italija značajno su smanjile uličnu rasvetu i zatamnile komercijalne table.

U Parizu je nekoliko gradskih komuna takođe uvelo planirane nestanke struje noću. Lokalne vlasti tvrde da će takva odluka pomoći smanjenju potrošnje energije za 45 odsto do 2028. godine.

„Bum cena energije naterao nas je da napravimo korak i pokušamo sa ovim eksperimentom“, rekao je šef jedne od pariskih komuna Jannik Bodek .

Aktivisti za zaštitu životne sredine i naučnici podržali su ove mere, tvrdeći da je prekomerno veštačko osvetljenje štetno za ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

„Gašenje svetla je najlakša mera jer ne košta skoro ništa i odmah se isplati u evrima, ušteđenim kilovat-satima i smanjenim svetlosnim zagađenjem“, rekla je Mari Ducrouk, portparolka francuskog udruženja za borbu protiv svetlosnog zagađenja ANPCEN .

Štaviše, stručnjaci su primetili da isključivanje struje noću omogućava da se pridržavate prirodne dnevne rutine, koja je svojstvena svakoj osobi po prirodi.

Međutim, nisu se svima dopale ove inovacije. Stanovnici francuske prestonice strahuju od naglog povećanja broja zločina. Predstavnica jedne od pariskih opština Taverni Fejderb, rekla je da nije očekivala ovako negativnu reakciju građana.

Ona je objasnila da su ove mere osmišljene imajući u vidu potrebu da se održi najviši mogući nivo bezbednosti na ulicama. Takođe, sistem video nadzora je u stanju da efikasno radi u noćnom režimu snimanja.

Takođe, stanovnici nemačkog grada Hanovera, ostaju bez tople vode u teretanama i bazenima. Prema rečima gradonačelnika Belita Oneja, situacija ostaje nepredvidiva u kontekstu moguće nestašice gasa, koja može nastati kao rezultat otkazivanja isporuka goriva iz Rusije.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs