Rusi počeli da koriste modernizovanu artiljerijsku municiju „krasnopolj“ sa laserskim navođenjem

       

Ruska armija počela je da koristi modernizovane granate „krasnopolj-M2“ u Ukrajini, piše bugarski stručnjak za naoružanje Bojko Nikolov za sajt „Bulgarijan militari“.

„Krasnopolj-M2“ se značajno razlikuje od svojih prethodnika. Na primer, „krasnopolj-M2“ raspolaže sa automatizovanim navođenjem projektila, što smanjuje mogućnost grešaka prilikom pripreme za ispaljivanje.

„Krasnopolj-M2“ ima povećan domet gađanja i novu poluaktivnu lasersku glavu za navođenje. Modernizovani projektili „krasnopolj-M2“ za sada nisu snimljeni na frontu, ali već se može zaključiti da se upotrebljavaju u Ukrajini.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Krasnopolj-M2“ raspolaže laserskim sistemom za navođenje, koji veoma precizno navodi projektil na metu. Granata ima domet do 20 kilometara i može da pogodi mete sa visokim stepenom preciznosti, čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Granata „krasnopolj-M2“ je teška 45,5 kilograma i dugačka 1,4 metra. Ima visoko eksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, koja može da probije oklop do 130 milimetara. Takođe, granata je opremljena mehanizmom za samouništenje, što onemogućava ugrožavanje civila ili savezničkih snaga.

„Krasnopolj-M2“ se smatra jednom od najnaprednijih artiljerijskih granata na svetu.

Granata „krasnopolj-M2“ je projektovana tako da se može precizno upotrebiti protiv različitih ciljeva, uključujući oklopna vozila, utvrđenja ili zgrade. Posebno je efikasna protiv pokretnih ciljeva, kao što su tenkovi, koje može da prati i kada su u pokretu.

Ukoliko se koristi protiv oklopnih vozila, granata „krasnopolj-M2“ može da probije ili ošteti oklop i izazove značajna oštećenja vozila.

Ako se koristi protiv utvrđenja i zgrada, može da napravi proboj u strukturi, otvarajući prostor za dejstvo drugih artiljerijskih sistema.

Američki rival „krasnopolja-M2“

I ruski „krasnopolj-M2“, i američki „ekskalibur“ su precizno navođeni projektili, koji imaju izvanrednu preciznost. I jedan i drugi koriste GPS sisteme za navođenje. Osim toga, oba projektila su kompatibilna sa raznim artiljerijskim sistemima koji ispaljuju municiju kalibra 155 milimetara.

Međutim, postoje i neke značajne razlike. „Krasnopolj-M2“ koristi poluaktivni laserski sistem za navođenje, dok „ekskalibur“ raspolaže GPS sistemom.

S jedne strane, „ekskaluibur“ ima veći domet od „krasnopolja-M2“, do 57 kilometara, ali je faktor koji ide na ruku ruskoj granati njena cena – „krasnopolj-M2“ je znatno jeftiniji od „ekskalibura“, koji je verovatno najskuplja artiljerijska granata na svetu.

Granata „krasnopolj-M2“, kalibra 155 milimetara, prvenstveno koristi ruska vojska. Ona je projektovana za ispaljivanje iz samohodne haubice „2S19 msta-S“ i „2S35 koalicija-SV“. Ovi sistemi se koriste za artiljerijsku podršku, imaju veliki domet i mogu se primenjivati u različitim borbenim scenarijima.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure