Naslovnica SPEKTAR Bivši američki obaveštajac: Kina ima špijunsku bazu na Kubi najmanje 30 godina

Bivši američki obaveštajac: Kina ima špijunsku bazu na Kubi najmanje 30 godina

       

Američkim obaveštajnim agencijama je navodno trebalo devet godina da shvate da iza popravki i jačanja kapaciteta špijuskog objekta u Behukalu nadomak Havane zapravo stoje Kinezi

Kineski špijunski napori na Kubi usmereni na Sjedinjene Države nisu ništa novo i počeli su pre najmanje tri decenije, rekao je penzionisani vojni kontraobaveštajni agent Kris Simons za „Majami herald“.

Kako objašnjava, američkim obaveštajnim agencijama je trebalo devet godina da shvate ko stoji iza popravki i jačanja kapaciteta špijuskog objekta u Behukalu (45 minuta vožnje od Havane).

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Videli smo poboljšanja tokom jedne decenije, stabilne napretke; očigledno se nešto dešavalo, ali nismo znali šta. Onda smo 2001. godine otkrili da su Kinezi tamo bili već devet godina. Rečeno su se Kinezi, kada su došli 1992. godine, smestili u jednu zgradu u Behukalu i da je u tom objektu bilo 50 oficira“, rekao je bivši šef Odeljenja za kontraobaveštajni rad na Zapadnoj hemisferi u američke Vojne obaveštajne službe, koja se prevashodno fokusirala na Kubu.

Tvrdnje o dugoročnom uporištu kineskih špijunskih agencija na Kubi dolaze nakon što je „Volstrit džornal“ nedavno pisao da su Kina i Kuba postigle su tajni sporazum o osnivanju špijunske kineske stanice za elektronsko prisluškivanje na ostrvu.

[adsenseyu1]

Kako su naveli, objekat za prisluškivanje na Kubi, udaljene otprilike oko 160 kilometara Floride, omogućio bi kineskim obaveštajnim službama da presreću elektronsku komunikaciju širom jugoistoka SAD, gde se nalaze brojne vojne baze, kao i da nadgledaju saobraćaj američkih brodova.

Članovi Kongresa su izrazili zabrinutost nakon prvih medijskih izveštaja o kineskoj špijunskoj bazi na Kubi, prenosi „Majami herald“.

„Za nas nije iznenađenje da kubanski režim, koji je kroz istoriju otvarao vrata stranim protivnicima Sjedinjenih Država zajedno sa Kinom radi na potkopavanju nacionalne bezbednosti SAD. Međutim, uspostavljanje obaveštajnih objekata i proširenje vojnih veza ovako blizu teritorije SAD je značajan, eskalacioni korak“, napisali su prošle nedelje u pismu u senator Bob Menendez i predstavnik Majkl Mekol, predsedavajući Senata i Komiteta Predstavničkog doma koji se bavi spoljnim poslovima, tražeći obaveštajni brifing o tom pitanju.

Međutim, bivši kontraobaveštajac tvrdi za „Majami herald“ da su kineski špijuni su na Kubi duže nego što se mislilo.

„Vašington je znao da su Kinezi umešani“, rekao je Simons navodeći da SAD nisu htele da postavljaju teška pitanja i da su „mislile da je Kina samo iskoristila političku priliku usled raspada Sovjetskog Saveza“.

„To je bila pojednostavljena logika Vašingtona. Mogli smo da vidimo kako brodovi ulaze i oružje kako se istovaruje, ali Vašington uglavnom nije želeo da postavlja teška pitanja“, naveo je.

Kina i Kuba su demantovale izveštaje o kineskoj špijunaži na karipskom ostrvu, za koje su rekli da su deo dezinformacionih napora Sjedinjenih Država.

Zamenica portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Kejt Voters rekla je da ne može da potvrdi da je kinesko osoblje bilo prisutno u Behukalu još od 1992. godine. Ona je pitanja preusmerila na Kancelariju direktora nacionalne obaveštajne službe (DNI). Portparol DNI Loren Brakman rekla je da ne može da pruži „dodatne smernice“.

Objekat u Behukalu može da presretne signale sa američkih satelita koji komuniciraju sa zemaljskim stanicama, dajući tako kineskim i kubanskim špijunima velike količine vrednih podataka, objašnjava Simons dodajući da čak i ako je sadržaj telefonskog poziva šifrovan, obaveštajni službenici u Behukalu bi mogli da prate brojeve telefona nekoliko vladinih agencija SAD i važne obrasce komunikacije.

Kako navodi list, kineski tehnološki napredak bi mogao da znači da postoji rizik da bi sada mogli i da dešifruju presretnutu komunikaciju, pri čemu navode da se „čini se da su kineske kompanije takođe igrale ključnu ulogu u izgradnji internet i telekomunikacione infrastrukture na Kubi, pružajući tako vladi alate za cenzuru sadržaja i špijuniranje građana“.

Obaveštajni podaci iz vremena Trampove administracije navode da su radnici kineskih telekomunikacionih divova „Huavej“ i „ZTE“ obilazili objekte na Kubi za koje se veruje da su kineske stanice za elektronsko špijuniranje, navodi se u tekstu „Volstrit džornala“.

Iako ni „Huavej“ ni „ZTE“ nisu poznati po tehnologiji koja je dovoljno sofisticirana da bi poslužila za prisluškivanje, obe kompanije su specijalizovane u oblastima koje bi mogle doprineti funkcionisanju takve operacije, poput internet servera i mrežne opreme za potencijalni prenos podataka u Kinu, pisao je američki list.

Podsećamo, Peking je saopštio da nema planove za izgradnju stanice za elektronsko špijuniranje na Kubi, demantujući „Volstrit džornal“.

Izveštaj američkog lista odbacili su i Havana, ali i Bela kuća i Pentagon.

Portparol kineskog MSP Vang Venbin je takođe pozvao američke zvaničnike da „prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kube pod izgovorom slobode, demokratije i ljudskih prava“ i da ukinu komercijalnu i finansijsku blokadu na ostrvu koja potiče još iz Hladnog rata.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure

       

[adsenseyu4]