Naslovnica SPEKTAR Rojters: Zemlje vraćaju zlato kući, plaše se napada poput onog na Rusiju

Rojters: Zemlje vraćaju zlato kući, plaše se napada poput onog na Rusiju

       

Sve veći broj zemalja počinje da vraća zlato u svoju domovinu kao zaštitu od restriktivnih mera poput onih uvedenih protiv Moskve, prenosi Rojters.

Prošlogodišnje zamrzavanje kapitala od strane Zapada skoro polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi, procenjenih na 640 milijardi dolara, kao odgovor na izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba, predstavljalo je presedan.

Globalna studija upravljanja državnom imovinom Invesco, koju je citirao Rojters, pokazala je da skoro 60 odsto centralnih banaka i državnih fondova smatra zlato vrednijim u novim uslovima, a 68 odsto (u poređenju sa 50 odsto u 2020.) čuva svoje rezerve kod kuće.

Samo na Telegramu nema cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Geopolitički problemi, u kombinaciji sa prilikama na tržištima u razvoju, takođe podstiču neke države da postepeno ukinu dolar, navodi se u izveštaju.

Rast državnog duga SAD, prema 7% ispitanika, čini im se negativnim faktorom za dolar, iako ne vide drugu alternativu svetskoj rezervnoj valuti. Potencijal u juanu vidi se za 18% (u poređenju sa 29% prošle godine), dodaje Rojters.

[adsenseyu1]

Skoro 80 ​​odsto od 142 učesnika studije navelo je geopolitičke tenzije kao najveći rizik u narednoj deceniji, zaključio je Rojters.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele niz oštrih sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje oko polovine deviznih rezervi zemlje.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social