Rojters: SAD počinju masovno prebacivanje tenkova M-1 Abrams i borbenih vozila pešadije Bredli u istočnu Evropu

Sjedinjene Države su počele da masovno prebacuju oružje Poljskoj i Letoniji u sklopu jačanja istočnog krila NATO-a, prenosi Rojters.

Američki tenkovi i borbena vozila počeli su da pristižu u sredu u holandsku luku Vlisingen, da bi kasnije krenuli ka Poljskoj i Litvaniji u okviru napora da se ojača istočni bok NATO-a.

„U ovu luku stiže oko 1.250 jedinica vojne opreme“, rekao je pukovnik Robert Kelam, koji sa američke strane nadgleda operaciju.

Vozila uključuju tenkove M-1 Abrams i borbena vozila Bredli borbenog tima 2. brigade, 1. konjičke divizije iz Fort Huda, Teksas.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

U decembru su Sjedinjene Države već prebacile u Poljsku oko 700 borbenih vozila, uključujući tenkove Abrams. Ovo je sprovedeno u okviru programa „Atlantic Resolve“.

Počeo je 2014. godine i ima za cilj jačanje američkog prisustva u Evropi. U okviru operacije, neki delovi američke vojske šalju zasebne jedinice u Evropu, koje su raspoređene u zemljama istočnog krila NATO -a.

Moskva je više puta napomenula da je alijansa usmerena na konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije nazvao tragedijom akcije alijanse u Iraku, Libiji i bivšoj Jugoslaviji, gde je pravo naroda na život pogaženo od strane NATO-a „na najgrublji i najnezakonitiji način“.

Istovremeno, kako je naglasio pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, proširenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi.

Webtribune.rs