Naslovnica SPEKTAR „Rojters“ otkrio tri ključne tačke samita u Švajcarskoj..!

„Rojters“ otkrio tri ključne tačke samita u Švajcarskoj..!

U nacrtu zajedničkog saopštenja sa mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj navode se tri tačke zajedničke vizije učesnika samita o ključnim aspektima – da je bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine nedopustiva, da bezbednost hrane ne sme da bude korišćena kao oružje i potpuna razmena ratnih zarobljenika, prenosi Rojters navodeći da je imao uvid u dokument.

Agencija navodi da u nacrtu piše da je na samitu bilo reči o stvaranju okvira za sveobuhvatan, pravedan i trajan mir zasnovan na međunarodnom pravu, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija, Zajednička vizija svih učesnika samita, prema nacrtu saopštenja, uključuje tri tačke, od kojih je prva da svaka upotreba nuklearne energije mora biti bezbedna, kao i da ukrajinske nukelarne elektrane, uključujući nuklearku Zaporožje, moraju da funkcionišu bezbedno pod potpunom kontrolom Ukrajine i u skladu sa principima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju i pod njenim nadzorom.

„Bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine je nedopustiva“, ističe se u nacrtu, navodi Rojters.

Kao druga tačka navedeno je da bezbednost hrane ne sme da bude korišćena kao oružje na bilo koji način i da ukrajinski poljoprivredni proizvodi treba da budu obezbeđeni sigurno i slobodno zainteresovanim trećim zemljama. S tim u vezi dodaje se da je od kritične važnosti slobodna i bezbedna komercijalna plovidba u Crnom i Azovskom moru.

Treća tačka u nacrtu je potpuna razmena ratnih zarobljenika, uključujući, kako je navedeno, „svu deportovanu i nezakonito izmeštenu ukrajinsku decu i sve druge ukrajinske civile koji su nezakonito pritvoreni“.

„Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog između svih strana.

Mi smo, stoga, odlučili da preduzmemo konkretne korake u budućnosti u navedenim oblastima uz angažovanje predstavnika svih strana.

Povelja UN, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, može i poslužiće kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, navedeno je u nacrtu zaključaka.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social