Realnost ponovo pokazuje da su sankcije kao bumerang i batina s dva kraja

Politika sankcija je bumerang i batina sa dva kraja, izjavio je predsednik Kine Si Đinping.

Kineski predsednik je tokom poslovnog foruma zemalja članica BRIKS-a izjavio da primena sankcija na kraju nanosi štetu kako svetskoj zajednici, tako i onima koji ih uvode.

„Realnost ponovo pokazuje da su sankcije kao bumerang i batina s dva kraja. Politizacija svetske ekonomije, njeno pretvaranje u instrument i oružje, korišćenje dominantne pozicije u svetskom finansijskom sistemu radi proizvoljnog uvođenja sankcija u krajnjem ishodu nanosi štetu ne samo svetskoj zajednici nego i onima koji ih iniciraju“, rekao je Si Đinping, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Kineski lider je dodao da su sada pojedini važni proizvodni lanci i lanci isporuka veštački poremećeni, raste i globalna inflacija, a međunarodno finansijsko tržište nastavlja da se koleba, slabeći globalnu ekonomiju.

„Sve zabrinjava to što bi globalna ekonomija mogla da zapadne u močvaru krize“, rekao je Si Đinping i dodao da je sada kao nikada ranije važno da se vodi „odgovorna ekonomska politika kako bi se izbegao negativni uticaj na zemlje u razvoju“.

On je pozvao zemlje BRIKS-a da učvrste saradnju u sferi prehrambene proizvodnje i energetike, podsećajući na to da se oko 1,2 milijarde ljudi u 70 zemalja suočilo sa epidemijom, prehrambenom, energetskom i dužničkom krizom.

Predsednik Kine je, takođe, istakao da je kriza u Ukrajini pokazala da širenje vojnih blokova neizbežno vodi do nesigurnosti kada je reč o bezbednosti.

„Istorija nam pokazuje da hegemonizam, politika formiranja blokova, kao i suprotstavljanje tabora ne donose mir i bezbednost, nego nas vodi u ratove i sukobe“, naglasio je Si Đinping.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(sputnik)