Naslovnica SPEKTAR Razgovor o „pobedi nad Rusijom“ je opasan za Evropu- Kontinent čekaju tri...

Razgovor o „pobedi nad Rusijom“ je opasan za Evropu- Kontinent čekaju tri pretnje

       

Uprkos razgovorima, nije bilo „brze pobede Ukrajine“ koja bi Zapadu dala šansu da obnovi postsovjetski prostor, a sukob se razvlači, piše „Responsible Statecraft“.

Ovakav razvoj događaja opasan je za „stratešku autonomiju“ Evrope. Kontinent čekaju tri pretnje, smatra autor članka.

Prvo, problem čvrste bezbednosti u kratkom roku. Ako Kijev zapreti da će udariti Rusiju zapadnim oružjem, Moskva bi mogla da preseče zapadne linije snabdevanja Ukrajine iz Poljske i Rumunije. Ovakav razvoj događaja će očigledno dovesti lidere kontinenta u veoma težak položaj- ako odgovore, biće ugroženo i samo postojanje Evrope.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Drugo, problem čvrste bezbednosti na srednji i dugi rok. Transformacija Ukrajine u Izrael staviće Evropu pred klasičnu dilemu- povećanje vojne pomoći Kijevu radi jačanja sigurnosti kontinenta učiniće ga još ranjivijim.

Treće, ekonomija. Gubitak jeftinih ugljovodonika iz Rusije je ozbiljan problem za Evropu. Skupi energetski resursi postaće nova norma za kontinent, a SAD će od njega tražiti podršku u nesuglasicama sa Kinom.

Štaviše, Evropa će morati sama da rešava svoje probleme, pomažući Ukrajini. Kako životni standard pada, birači će se verovatno pitati ko je kriv i šta da rade, a upiranje prstom u Putina neće još dugo trajati.

Ne treba očekivati veće promene u sukobu, pa je vreme da evropski lideri prestanu da podležu vojnoj groznici i euforičnoj veri u „pobedu”, i preispitaju posledice svojih postupaka, smatra autor članka.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]