Naslovnica SPEKTAR Počinje konačni obračun: Kina stopirala izvoz dva ključna elementa za Zapad i...

Počinje konačni obračun: Kina stopirala izvoz dva ključna elementa za Zapad i SAD

       

Kineska vlada će uvesti kontrolu izvoza galijuma i germanijuma, dva elementa koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika, kao odgovor na ograničavanje pristupa zapadnoj tehnologiji.

U zajedničkom obaveštenju Ministarstva trgovine i Opšte uprave carina, pojašnjava se da će ta mera stupiti na snagu 1. avgusta, i da je usmerena na zaštitu nacionalne bezbednosti i nacionalnih interesa.

Restriktivne mere zahtevaju, da se traži dozvola kineske vlade za prekomorske pošiljke osam artikala vezanih za galijum, i šest artikala povezanih sa germanijumom. Izvoznici koji ne ispoštuju nove uslove suočavaju se sa velikim novčanim kaznama i krivičnim gonjenjem.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kina proizvodi 95 odsto svetskog galijuma, koji se koristi u proizvodnji visokofrekventnih poluprovodnika za 5G bežične bazne stanice. Pored toga, jedan je od glavnih dobavljača germanijuma, suštinskog elementa u proizvodnji optičkih i infracrvenih vlakana, nekih vrsta plastike, elektronike i solarnih ćelija.

Odluka Kine usledila je nakon odluke Holandije, da stavi veto na izvoz opreme koja se odnosi na poluprovodnike ili mikro kola, na osnovu straha od rizika po nacionalnu bezbednost.

Ranije su vlasti u Amsterdamu čak zabranile slanje napredne ultraljubičaste opreme za proizvodnju čipova u Kinu. Japan je takođe sledio taj primer, zabranivši poslovanje korporacije „Nikon“ sa Kinom.

[adsenseyu1]

Tako su obe zemlje krenule stopama Sjedinjenih Država, koje su u oktobru 2022. stavile veto na prodaju mašina i čipova za superkompjutere i veštačku inteligenciju Kini.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]