Rat između SAD i Kine oko Tajvana pretvoriće se u noćnu moru za ceo svet!

Rat Kine i Sjedinjenih Država oko Tajvana će izazvati „ekonomsku i vojnu noćnu moru“ za ceo svet. O tome piše Telegraf.

Tajvanska kriza nastaviće da se pogoršava čak i nakon odlaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi. Teško je zaustaviti razvoj sukoba, smatraju autori članka.

„Situacija oko Tajvana imaće strašne posledice koje prevazilaze ekonomiju. Ako to eskalira u rat u koji će biti umešane Sjedinjene Države, rezultati će biti poražavajući“, smatra novinar.

Tajvan nije velika regija, ali u njemu živi oko 24 miliona ljudi. Ona igra važnu ulogu u globalnoj ekonomiji. Tajvan proizvodi veliki broj mikročipova koji se koriste u elektronici. Za Vašington je važna i saradnja sa Pekingom, koji proizvodi oko 15 odsto svetskog izvoza robe.

Tajpej ne sme da dozvoli kineskoj kopnenoj vojsci da ga blokira. U suprotnom, privreda ostrva će propasti. Globalni lanci snabdevanja će biti poremećeni još više nego pandemijom, a onda će se ceo svet suočiti sa ogromnim problemima.

Kina je zbog posete američkog političara počela vojne vežbe oko ostrva, a odnosi između Kine i Sjedinjenih Država su se znatno pogoršali.

Kinezi su poslednjih godina ojačali svoju vojsku, a američka vojna strategija je, naprotiv, zastarela. Ovo mišljenje je izneo vojni novinar Aleksej Borzenko.

On je podsetio da se američka vojna strategija uvek zasnivala na strategiji nosača aviona, odnosno na potpunoj dominaciji na nebu.

„Cela ova doktrina je bila važna pre 15, 20, 30 godina. Sada je besmisleno, nadživelo je sebe. Prvo, nosači aviona su veoma skupi. Na samom nosaču aviona nema ništa osim aviona i jednokratnog dopunjavanja goriva u ove letelice. Takođe, iza nosača aviona je niz brodova- tanker, razarači, oko 8-10 brodova. Veoma je skupo sve to izdržavati.“, rekao je Borzenko.

„Kina je u proteklih 10-15 godina unapredila svoju vojsku, ima sopstvenu flotu, koje nije bilo. Što je najvažnije, pojavile su se rakete, Kinezi su dobili hiperzvučne rakete“, otkriva novinar.

Prema njegovim rečima, protiv hiperzvuka protivvazdušna odbrana ne funkcioniše dobro. Kinezi, ako žele, mogu potopiti sve ove nosače aviona. Po njegovom mišljenju, Amerikanci to razumeju, pa je sada u toku igra nerava.

„Kinezi treba da zauzmu Tajvan, ali nežno, bez uništavanja fabrika koje proizvode čipove. Amerikanci, naprotiv, žele da unište ove fabrike u slučaju sukoba. Tada će u Silicijumskoj dolini ostati samo američke fabrike koje proizvode mikročipove. Svi razumeju da ako rat počne na ovom mestu, biće brz i da će pobediti Kina, a ne SAD“, zaključio je stručnjak.

Ranije je Blumberg, pozivajući se na bivše zvaničnike Pentagona i zaposlene u američkom analitičkom centru za strateške i međunarodne studije, napisao da će Kina potopiti većinu površinskih flota SAD i Japana, u slučaju sukoba oko Tajvana.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs