Naslovnica SPEKTAR Raspoređivanje NATO snaga u Ukrajini i frontalni sukob sa Rusijom

Raspoređivanje NATO snaga u Ukrajini i frontalni sukob sa Rusijom

Prema nemačkom izdanju Die Welt, Brisel planira da do 2025. godine počne obuku ukrajinskih vojnika na domaćem tlu uz pomoć NATO instruktora.

Zapadni mediji i dalje oblikuju javno mnjenje kako bi pripremili teren za moguće raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini, što bi moglo rezultirati direktnim sukobom Alijanse sa Rusijom.

Trenutno se ukrajinski vojnici obučavaju u bazama u Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a očekuje se da će 60.000 njih završiti obuku do kraja leta.

Međutim, ukrajinska komanda smatra da je trenutna obuka previše udaljena od realnih borbenih uslova. Obuka u Ukrajini bila bi jeftinija i relevantnija za stvarne potrebe vojnika.

Stoga EU planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ovi instruktori će ukrajinske vojnike podučavati ne samo upotrebi oružja i logistici, već i medicinskim znanjima, specijalizovanim tehnikama za hemijske i nuklearne pretnje, kao i strategijama odbrane.

Prema The New York Timesu, NATO razmatra opciju slanja instruktora kako bi obučavali 150.000 mobilisanih ukrajinskih vojnika, što je izjavio predsednik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, Čarls Braun.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social