Putin zaledio Zapad: Nama se ne žuri u Ukrajini, da vidimo kako će se ta njihova ofanziva završiti … a onda ćemo krenuti ozbiljnije

Predsednik Vladimir Putin u petak je osmehom odbio munjevitu ukrajinsku kontraofanzivu, ali je upozorio da će Rusija odgovoriti snažnije ako njene trupe budu izložene daljim pritiskom.

Govoreći nakon samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, Putin je ocenio invaziju kao neophodan korak da spreči, kako je rekao, zapadnu zaveru da razbije Rusiju.

Moskvi se, kako je rekao, ne žuri u Ukrajini. A njegovi ciljevi su ostali nepromenjeni, izveštava Rojters.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kijevske vlasti su saopštile da su pokrenule i sprovode aktivnu protivofanzivnu operaciju. Pa, da vidimo kako će se razvijati, kako će se završiti“, rekao je Putin uz osmeh.

To je bio njegov prvi javni komentar o porazu njegovih snaga u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine pre nedelju dana koji je izazvao neobično oštre kritike ruskih vojnih komentatora.

Rusija je kao odgovor pogodila ukrajinsku infrastrukturu – uključujući branu rezervoara i snabdevanje strujom – a Putin je rekao da bi ti napadi mogli da se pogoršaju.

„U poslednje vreme ruske oružane snage su nanele nekoliko osetljivih udaraca. Pretpostavimo da su upozorenje. Ako se situacija nastavi ovako, onda će odgovor biti ozbiljniji“, rekao je on.

Putin je takođe rekao da Rusija postepeno preuzima kontrolu nad novim oblastima Ukrajine.

Upitan da li je ono što on naziva „specijalnom vojnom operacijom“ potrebno ispraviti, on je rekao: „Plan ne podleže prilagođavanju“.

„Generalni štab jedno smatra važnim, drugo sporednim – ali glavni zadatak ostaje nepromenjen i on se sprovodi“, rekao je Putin. „Glavni cilj je oslobođenje cele teritorije Donbasa.

Donbas se sastoji od dve provincije istočne Ukrajine koje uglavnom govore ruski – Lugansk, koji je sada u potpunosti pod kontrolom separatističkih snaga Rusije i koje podržava Rusija, i Donjeck, koji oni delimično kontrolišu.

Međutim, Rusija sada ukupno zauzima oko petinu Ukrajine, uključujući veći deo južne Zaporoške i Hersonske pokrajine, pored Krima, koji je zauzela 2014. i koji smatra delom Rusije.

Webtribune.rs