Naslovnica U FOKUSU Putin otkrio glavni preduslov za pregovore i rešavanje sukoba!

Putin otkrio glavni preduslov za pregovore i rešavanje sukoba!

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Moskvu samo što je njegova zemlja preuzela predsedavanje u Evropskoj uniji. Sa ambicijom da to bude „početak misije mira“.

Njegov domaćin, Vladimir Putin, po završeetku pregovora, koje je nazvao blagovremenim, otvorenim i korisnim, otkrio je da je bilo reči i o „mogućim načinima za rešavanje sukoba u Ukrajini“:

„Imali smo prilično direktnu i temeljnu razmenu mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući ukrajinski konflikt. Rusija ostaje otvorena za razgovore o političkom i diplomatskom rešenju, a vlasti u Kijevu ne dozvoljavaju sebi ni pomisao na prekid vatre, pošto će nakon ukidanja vanrednog stanja morati da održe predsedničke izbore. A šanse da na njima pobede za ukrajinske vladare, koji su izgubili rejting i legitimitet, blizu su nule“.

Putin je naglasio da ni primirja ili pauze u operacijama neće biti do realnog početka pregovora jer bi poslužili za dodatno naoružavanje kijevskog režima.

Glavnim preduslovom je nazvao „potpuno povlačenje svih ukrajinskih trupa sa ruskih teritorija – iz Donbasa i Novorosije“.

Orban je ocenio da je ukrajinski sukob negativno uticao na ekonomiju i konkurentnost Evropske unije koja se „najbolje razvijala u decenijama kada je vladao mir“.

Stavove Moskve i Kijeva o ukrajinskoj krizi nazvao je međusobno „veoma udaljenim“.

U nastavku je rekao: „U protekle dve godine shvatili smo da bez diplomatije, bez kanala komunikacije, nećemo postići mir. Mir neće doći sam od sebe, na njemu treba raditi. Danas sam razgovarao sa gospodinom predsednikom kako dase to postigne. Mnogo je koraka koje treba napraviti da se približimo miru“.

Orban je istakao da je uspostavljanje mira prioritet za Evropu, a da Budimpešta zadatkom svog predsedavanja u EU vidi upravo borbu za mir.

Pregovori u Kremlju trajali su više od dva i po sata, a Orban je već na njihovom početku naglasio da je u posetu ruskoj prestonici došao ne samo kao partner Rusije, već i kao predsedavajući Evropske unije.

Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da na ruskoj strani trenutno ne postoji pregovaračka grupa za Ukrajinu jer u ovom trenutku „nema ni izgleda za pregovore“.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov napomenuo je da Orban „nije Putinu doneo nikakve poruke Zelenskog“.

Zvaničnik Evropske komisije Erik Mamer pred Orbanov let za Rusiju rekao je:

„Ta poseta podriva jedinstvo EU i posvećenost koju moramo da pokažemo“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da Orban u Moskvi predstavlja samo Mađarsku.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg mu se pridružio upozorenjem da mađarski lider ne predstavlja ni zapadnu vojnu alijansu.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social