Naslovnica U FOKUSU Rjabkov: Zapad može navesti Rusiju da promeni nuklearnu doktrinu

Rjabkov: Zapad može navesti Rusiju da promeni nuklearnu doktrinu

Situacija oko ukrajinskog sukoba pokazala je da nuklearno odvraćanje u svom ranijem klasičnom shvatanju ne funkcioniše u potpunosti, ističe zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov

Nuklearna doktrina Ruske Federacije može biti izmenjena kao odgovor na neprijateljske poteze Zapada, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za časopis „Internešnl afers“.

„Smatram da je moguće da se kroz neko vreme konkretizuju naši pristupi tim izuzetno važnim i veoma odgovornim pitanjima u situacijama kada naši protivnici nastavljaju sa eskalacijom“, rekao je on.

Kako je naglasio, situacija oko ukrajinskog sukoba pokazala je da nuklearno odvraćanje u svom ranijem klasičnom shvatanju ne funkcioniše u potpunosti. Zbog toga smatra da su moguće „određene konceptualne dopune i prilagođavanja“.

Podsećanja radi, ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je ruska nuklearna doktrina „živi instrument“, te da je moguće izvršiti izmene ukoliko bude potrebno. On očekuje da trenutna geopolitička situacija neće dovesti do razmene nuklearnih udara.

Scenariji u kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u „Vojnoj doktrini“ i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema tim dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na državu ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social