Naslovnica U FOKUSU Prva poruka Šojguovog naslednika- Svima stavio do znanja s kim imaju posla!

Prva poruka Šojguovog naslednika- Svima stavio do znanja s kim imaju posla!

Kandidat za ministra odbrane Rusije Andrej Belousov izneo je pred Savetom Federacije, na konsultacijama o svojoj kandidaturi, niz zadataka na kojima će raditi ako bude imenovan.

„Novčane nadoknade vojnim licima koja učestvuju u zoni specijalne vojne opercije, sve vrste isplata, danas je podignuta lestvica na najmanje 200.000 rubalja, … ali život se ne svodi samo na novčana primanja, imamo na čemu da radimo, to se odnosi i na stambeno zbrinjavanje učesnika specijalne vojne operacije“, rekao je Belousov, prenosi Ria novosti.

Dodao je da planira da posveti pažnju i vojnom zdravstvu i naveo da su mnogi učesnici specijalne vojne operacije u Ukrajini suočeni sa tim da nisu primljeni u civilne klinike, a vojne bolnice su pretrpane.

U Savetu Federacije, gornjem domu Federalne skupštine Rusije, danas se održavaju konsultacije o kandidatima za ministarska mesta u „bezbednosnom bloku“, odnosno kandidatima za ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i za vanredne situacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je predložio Belusova za ministra odbrane.

Belousov, je rođen 17. marta 1959. godine, a diplomirao je ekonomiju na državnom Univerzitetu u Moskvi.

Od 1981. do 1986. godine doktor Andrej Belousov je bio istraživač u laboratoriji za takozvane “čovek-mašina” sisteme na Matematičkom institutu.

U periodu od 1991. do 2006. godine bio prvi čovek Instituta za ekonomske prognoze, pod okriljem ruske Akademije nauka.

Mediji navode da je od 2000. do 2006. bio spoljni savetnik premijera Rusije, a zatim je

dve godine radio kao zamenik ministra za finansije, ekonomiju i trgovinu, a od 2008. do 2012. godine bio je direktor za finansije pri Vladi Rusije.

Kada je Dmitrij Medvedev 2012. godine preuzeo funkciju premijera Rusije, imenovan je kao ministar za ekonomski razvoj, a 2013. postao je savetnik predsednika za ekonomska pitanja.

Nakon što je Mišustin zamenio Medvedeva na mestu premijera, Belousov je imenovan kao prvi zamenik predsednika Vlade.

Od 30. aprila do 19. maja 2020. Belousov je bio vršilac dužnosti premijera Rusije, privremeno zamenivši Mihaila Mišustina, nakon što mu je dijagnostikovan korona virus.

Kako prenosi Politiko, on je jedan od mogućih naslednika predsednika Vladimira Putina.

„Funkcioner Kremlja Andrej Belousov (60), smatra se jednim od mogućih naslednika nakon što je prošle nedelje imenovan za prvog potpredsednika vlade, na istu poziciju sa koje je Medvedev izabran za predsednika.

Sin eminentnog sovjetskog ekonomiste, Belousov je imenovan za Putinovog ekonomskog pomoćnika 2013. godine i postao je predsednik upravnog odbora državnog naftnog šampiona Rosnjefta.

On deli Putinov pogled na svet u stilu KGB-a, verujući da je Rusija okružena „prstenom neprijatelja“, prema izveštajima“, pisao je Politiko svojevremeno.

Oženjen je i ima sina.

(Tanjug/Ria novosti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social