Propala demonstracija sile SAD: Neuspeli pokušaj ograničavanja cene ruske nafte

Američki investitor Koroljov: pokušaj da se ograniči cena nafte bio je neuuspešan

Mogući dogovor zapadnih zemalja da ograniče cene ruske nafte biće bezuspešan, izjavio je za RIA Novosti generalni direktor Suvereign Vealth Managementa Gari Koroljov.
„Novi sporazum će verovatno zvanično stupiti na snagu, ali će u stvari biti neefikasan zbog mnogih izuzetaka, praznina, nesprovođenja tržišne realnosti i potrebe da zapadne zemlje podrže svoje ekonomije“, objasnio je stručnjak.

Prema rečima Koroljova, zaključen dokument će postepeno postati nebitan, a sama svrha takvog geopolitičkog instrumenta je „demonstracija snage“.
On je takođe ukazao na oklevanje Indije i Kine da slede strategiju sankcija SAD i njenih saveznika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Indijska ekonomija je imala koristi od evropskih sankcija jer je zemlja postala glavni dobavljač ruske rafinisane nafte u Evropu. Indija i Kina ostvaruju ogroman profit preradom ove nafte“, rekao je Koroljov.

Ekspert je takođe ukazao da Zapad već kupuje energente koje izvlači Moskva na sivom tržištu, značajno pretplaćujući crno zlato.
Na samitu od 26. do 28. juna, lideri zemalja G7 potvrdili su nameru da smanje zavisnost od energenata iz Rusije i provizorno se složili da počnu da ograničavaju cene nafte i gasa koje prodaje Moskva.

U septembru su potvrdili nameru da uvedu limit na crno zlato. Planirano je da ograničenje cena stupi na snagu 5. decembra za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.

Moskva je u odgovoru upozorila da će zemlje koje budu primenjivale limite ostati bez izvoza crnog zlata iz Rusije.

Nivo granične cene nafte još nije odobren. Početkom juna bilo je predloga da se limit postavi na polovinu sadašnje cene. Prema Bloombergu, raspravlja se o ciframa od 40-60 dolara.

Početkom septembra ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene energenata, rekao da Moskva neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to u suprotnosti sa sopstvenim interesima.

Webtribune.rs