Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture.
Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namirnica puna vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koje imaju brojna lekovita svojstva i pomažu lečenju dijabetesa, kao i prevenciji bolesti bubrega.
Ovo čini okru herojem hranljivosti u obliku vrlo dostupne namirnice koja čuva naše zdravlje.
Bez obzira na to da li okru konzumirate u nekom jelu, kuvanu, pečenu, pa čak i pasterizovanu, ovo malo zeleno povrće će čuvati vaše zdravlje tokom cele godine.
[adsenseyu1]
Recept za vodu od okre:
Probušite obe strane mahune nožem
Ubacite mahune u veliku staklenu teglu i napunite je vodom
Ostavite mahune da se natope preko noći (od 8 do 24 sata da budu u vodi)
Ujutru iscedite mahune u teglu kako biste oslobodili ostatak biljnog soka
Bacite mahune i ispijte vodu iz tegle
Druga lekovita svojstva
Okra je takođe bogata biljnim vlaknima, važnim vitaminima i mineralima, kao i moćnim antioksidantima i kao takva utiče na zdravlje na više načina.
Ti načini uključuju:
Sprečavanje i olakšavanje konstipacije
Snižavanje nivoa holesterola
Smanjenje rizika od oboljenja od nekoliko tipova kancera, naročito kolorektalnog kancera
Povećanje energije i poboljšavanje simptoma depresije
Lečenje bolova u grlu, iritabilnosti creva, čireva i upala pluća
Webtribune.rs