Naslovnica SPEKTAR Pripreme za Svetski rat – Blinken odobrio Kijevu da sam bira ciljeve...

Pripreme za Svetski rat – Blinken odobrio Kijevu da sam bira ciljeve za napad

Sjedinjene Države ne ohrabruju Ukrajinu da koristi poslato oružje van svojih granica, već prepuštaju izbor ciljeva Kijevu, rekao je državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare.

„Kada je reč o tome kako Ukrajinci mogu da koriste ove sisteme, izbor ciljeva je njihov. Mi ne ohrabrujemo niti olakšavamo upotrebu naših sistema naoružanja van Ukrajine, ali, to je u osnovi na Ukrajincima da odluče“, rekao je on.

U vezi sa novim oružjem koje može biti predato Kijevu, Blinken je izjavio da je „svaki sistem koji se razmatra, uključujući i one koji su objavljeni u medijima, pod aktivnim razmatranjem“.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke vojne pomoći Ukrajini. Rusija je više puta napomenula da će svaki teret koji sadrži oružje za Kijev postati legitimna meta ruske vojske.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe rekao da su SAD i alijansa direktno uključeni u sukob – ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social