Predsednik Evropskog saveta šokirao EU: Pozvao na dijalog sa Putinom frazom „sviđalo se to vama ili ne“

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je Rusija „počinila ratne zločine” u Ukrajini, ali je pozvao da se nastavi dijalog sa šefom države Vladimirom Putinom frazom „sviđalo se to vama ili ne”. NJegove reči citira RIA Novosti pozivajući se na Tviter političara.

„Iskreno verujem da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini. Ali ipak, iz nužde, smatram da je neophodno održavati dijalog sa Vladimirom Putinom, jer, hteli to ili ne, danas je on taj koji sedi u Kremlju“, naglasio je Mišel.

On je takođe u intervjuu za televiziju LCI izneo mišljenje da umešani u ratne zločine treba da budu izvedeni pred međunarodnu pravdu.

Ranije je američki predsednik DŽo Bajden rekao da Putin pokušava da razbije NATO , što mu je bio cilj „od samog početka“.

Prema rečima šefa Bele kuće, ruskom lideru „bolje je da ima posla sa 30 nezavisnih zemalja” umesto sa Sjedinjenim Državama.

Ruska vojska od 24. februara sprovodi specijalnu vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine. Putin je najavio njen početak u obraćanju naciji . On je nagovestio da će vojska tražiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

 

Webtribune.rs