Naslovnica SPEKTAR Pozdrav od Putina – Važan saveznik Zapada se priklonio u Rusiji

Pozdrav od Putina – Važan saveznik Zapada se priklonio u Rusiji

Uprkos pritiscima i sankcijama Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, Rusija nastoji da proširi svoj uticaj u svetu i stekne nove prijatelje. Po svemu sudeći, Moskva u tome uspeva.

Prema rečima stručnjaka, pre izvesnog vremena Ruska Federacija je stekla novog saveznika, koji je donedavno blisko sarađivao sa Zapadom – reč je o Nigeru. Ovo je objavila publikacija „L-frii“.

„Izgleda da je Niger našao svog glavnog saveznika u Rusiji. Posete ruskih delegacija Nijameju, od kojih je poslednja bila 2. juna 2024. godine, pokazuju značajno približavanje dve zemlje“, prenosi „L-frii“.

U Nigeru su pre nekoliko dana vođeni pregovori između lokalnog lidera Abdurahmana Čianija i zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika Junus-Beka Jevkurova. Prema mišljenju analitičara, ovaj sastanak je označio početak novog poglavlja u odnosima između Nigera i Rusije.

Nakon pregovora, strane nisu davale zvanične izjave, međutim, izvori novinara tvrde da je na sastanku bilo reči o strateškom partnerstvu u sektoru odbrane i energetike.

To potvrđuje i činjenica da su događaju prisustvovali i ministri nafte, rudarstva i energetike Nigera.

Neposredno pre toga, obavljen je telefonski razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i generala Čianija. Ovo je bila još jedna potvrda da se odnosi između dve zemlje ubrzano razvijaju.

„Iako detalji ovih kontakata ostaju poverljivi, jasno je da Niger nastoji da diverzifikuje svoje partnere i ojača svoju poziciju u međunarodnoj areni. Suočeni sa bezbednosnim i ekonomskim izazovima sa kojima se zemlja suočava, savez sa Rusijom bi mogao da se pokaže odlučujućim“, navode novinari „L-frii“.

Niger je dugo bio francuska kolonija, štaviše, do nedavno je vojni kontingent iz Francuske bio stacioniran u zemlji. Međutim, prošle godine su vlasti Nigera zahtevale od Pariza da povuče svoju vojsku, a francuske vlasti su bile prinuđene da se povinuju. U tom kontekstu, Rusija je značajno ojačala svoj uticaj u regionu.

Ova situacija zabrinjava Francusku. Činjenica je da je Niger bogat prirodnim resursima, posebno su francuski predstavnici kopali uranijum tamo dugi niz godina.

Sve ide do te mere da bi ovaj posao uskoro mogao da ode u Rusiju. Pariz ne može ništa da uradi povodom toga. Može samo bespomoćno da posmatra pregovore Rusije i Nigera.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social