Povratak ruskih mališana iz terorističkih kampova u Siriji

Kada se specijalni avion ruskog Ministarstva odbrane u nedelju uveče spustio na vojni aerodrom „Čkalovski” nedaleko od Moskve, iz njega je izašla družina od 23 deteta.

Nije čak neobično što su stigla vojnim avionom – mogla su deca da idu u neki letnji kamp, ali je neverovatno odakle su došla. Avion je stigao iz Sirije, a deca su boravila u izbegličkim kampovima, uporištima terorista, zatvorima i sirotištima. Njihove majke su ruske državljanke i država već pet godina radi na tome da se svi koji to žele vrate u domovinu.

Načini na koje su deca dospela u Siriju i Irak su različiti, ali im je svima zajedničko da su u borbama uglavnom ostala bez očeva, da su majke zarobljene ili su se pridružile terorističkoj organizaciji Islamska država.

Neka deca su i rođena na tim mestima, a najmlađe, koje je stiglo u Moskvu u nedelju, ima samo godinu dana. Ova deca imaju rodbinu u Rusiji, koja je uz pomoć državnih institucija, ministarstava spoljnih poslova, odbrane i zdravstva, tragala za njima. Takođe, neka deca su u koordinaciji s vladom u Damasku preuzeta iz sirotišta i zatvora, gde su bila zajedno s majkama.

Odmah sa aerodroma neka od njih su odvezena kolima hitne pomoći, ali je poverenica za zaštitu dece Ana Kuznjecova rekla da nijedno od dece nije u naročito teškom fizičkom stanju.

U Siriji temperatura dostiže gotovo 50 stepeni Celzijusa, pa je odlučeno da deca koja su imala temperaturu odmah idu u bolnicu. I sva ostala proći će lekarske preglede i obavezni karantin, a onda će biti predata bližnjima.

S njima će raditi psiholozi, jer su sva deca živela u vanrednim okolnostima, a neka od njih su bila i u odredima smrti i prisustvovala egzekucijama. Ako dete ima porodicu, biće joj vraćeno i radiće se na njegovoj rehabilitaciji i integraciji.

Ukoliko je nema, biće smešteno u rehabilitacione centre. Državne institucije, bez obzira na to gde se dete nalazi, vodiće računa da ne bude izloženo uticaju terorističkih organizacija.

Ovo je 14. specijalni let kojim su dovezeni mali ruski građani iz Sirije i Iraka. Neka od dece preuzeta su sa teritorije koja nije pod kontrolom vlade u Damasku, iz kampa „Rož”, jednog od tri koje su formirale snage sirijskog Kurdistana da bi u njima držale žene (obično supruge militanata Islamske države, ali i drugih grupa) i njihovu decu.

Sada su ruske institucije usredsređene na spasavanje dece i njihovih majki koji se nalaze na teritoriji kampa „El Hol”, u severoistočnom delu Sirije pod kontrolom Kurda.

Pripremljena je dokumentacija za 108 mališana koji čekaju transport u Rusiju, a uključuje DNK nalaze, izjave srodnika i dokumente s podacima o rođenju dece državljana Ruske Federacije van Rusije.

Kancelarija UN za humanitarna pitanja navodi da je ovaj kamp predviđen za smeštaj 11.000 ljudi, a u njemu se trenutno nalazi oko 60.000 osoba, od kojih su 95 odsto žene i deca.

Kako je o ovom problemu pisalo ukrajinsko izdanje „Komsomolske pravde”, pozivajući se na podatke UN, od 60.000 stanovnika kampa oko 10.000 nisu Sirijci, nego građani postsovjetskih država: Rusije, Ukrajine i Turkmenistana.

Deca koja su prijavljena za odlazak u Rusiju potiču iz islamskih porodica koje su se tamo odselile uglavnom sa severnog Kavkaza, pre svega iz Čečenije i Dagestana.

Čečenija odvojeno radi na njihovom oslobađanju i prevozu u domovinu. I Ukrajina je za Novu godinu uspela da vrati dve žene (Alime i Zarifu), po nacionalnosti Tatarke, i njihovo sedmoro dece.

Radilo se na povratku 12 žena i njihovih 37 dece iz dva kampa, ali nije saopšteno zašto nisu se svi vratili. Na strani džihadista delovale su čečenske, dagestanske, uzbekistanske grupe, i nemoguće je utvrditi njihov tačan broj, a pominje se da je bilo od 30.000 do 60.000 boraca.

Od 2017. godine, kad je Vladimir Putin potpisao ukaz o vraćanju ruskih državljana, naročito dece, u Rusiju, vojni odsek i služba dečjeg ombudsmana sistematski rade na lociranju i vraćanju dece i adolescenata koji se nalaze u Siriji i Iraku.

Od tada je iz ovih zemalja u domovinu vraćeno 341 dete. Vojni avion je i u aprilu dovezao 44 mala građanina Rusije. Neka od te dece imala su stare rane od gelera i respiratorne bolesti.

Po povratku kući privikavaće se na miran i uređen život, ići će u vrtiće, škole, steći prijatelje. Njihove nevidljive rane lečiće se godinama.

(politika.rs)