Naslovnica ŽIVOT Povećajte energiju, izgubite kilograme, povećajte nivo dopamina u mozgu ishranom

Povećajte energiju, izgubite kilograme, povećajte nivo dopamina u mozgu ishranom

[adsenseyu2]

vnsdfjkh389hf

[adsenseyu3]

Povećajte energiju, izgubite kilograme, osećajte se srećnije i eliminišite depresiju podizanjem nivoa neurotransmitera dopamina u mozgu pomoću ishrane.

Dopamin se prirodno proizvodi u mozgu i kontroliše pokrete ljudskog tela, stimuliše metabolizam i reguliše pravilno telesnu težinu, reguliše krvotok i protok informacija u mozgu.

Premalo dopamina u sistemu pretvara sposobnost pojedinca da oseti emocije i stvara osećaj ravnodušnosti.

Pored toga, nizak nivo dopamina usporava metabolizam, daje nizak nivo energije, izaziva sporost i depresiju. Premalo dopamina može izazvati neželjene telesne pokrete, trzanje i nerazgovetan govor.

[adsenseyu1]

Odgovarajući nivoi dopamina su neophodni da bi se sprečio nastanak Parkinsonove bolesti. U odgovarajućim količinama, dopamin podstiče gubitak telesne težine i pomaže telu da održi svoju odgovarajuću težinu.

Namirnice koje podstiču metabolizam i vraća nivo dopamina

Važno je da se održi odgovarajući nivo dopamina da bi omogućio pojedincu da iskusi svoja osećanja zadovoljstva i ima sposobnost da stvori energiju za život.

Adekvatan dopamin podiže nivo energije u telu i povećava metabolizam, podstiče mršavljenje i izaziva blagostanje. Raznovrsna hrana može ubrzati metabolizam i povećati sposobnost tela da funkcioniše na optimalnom nivou.

[adsenseyu4]

  • Proteini su bogati aminokiselinama koje doprinose proizvodnju hemikalija koje stimulišu dopamin u mozgu. Namirnice kao što su jaja, riba, živina i crveno meso su bogate proteinima i odlični za povećanje metabolizma. Riba posebno je bogato proteinima i sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje doprinose povećanju moždane funkcije. Najbolji proteini su oni koji su organski i ne sadrže antibiotike, hormone ili pesticide.
  • Cvekla povećava novo dopamina, sadrži amino kiselinu betain, koja deluje kao antidepresiv, stvarajući osećaj zadovoljstva i radosti.
  • Jabuke povećavaju snagu mozga i pomažu kod mršavljenja. Jabuke su snažan antioksidant, a mogu da spreče neurodegenerativne bolesti i stimulišu proizvodnju dopamina.
  • Pijte dnevnu dozu soka od lubenice, jer je bogat vitaminom B-6, važnim hranljivim sastojcima za proizvodnju dopamina.
  • Hrana koja sadrži folat pomaže mozgu da proizvode više dopamina. Dobri izvori folata se nalze u lisnatom zelenom povrću, brokoliju, karfiolu, sočivu, pasulju i papaji. Povrće mora da se jede sirovo da bi se obezbedilo dovoljno folata kao izvor hranljivih sastojaka.

Amino kiseline, vitamini i bilje ubrzavaju metabolizam podizanjem nivoa dopamina u mozgu

  • Tirozin je glavna amino kiselina koja izaziva proizvodnju dopamina u mozgu. Hrana bogata tirozinnom su banane, jagode, borovnice i šljive.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]