Naslovnica SPEKTAR Potvrđeno – Tek počinje: Ukrajina dobila opremu za britanske krstareće rakete „Storm...

Potvrđeno – Tek počinje: Ukrajina dobila opremu za britanske krstareće rakete „Storm Shadow“ na SU-24 – FOTO

Na slici dole, snimljenoj danas u Ukrajini, jasno se vidi ukrajinski lovac model SU-24 naoružan sa dve britanske krstareće rakete „Storm Shadow“.

Ovo je prvi put da je vizuelno potvrđeno postojanje ovih novih raketa dugog dometa.

Storm Shadow je britansko-francuska nevidljiva krstareća raketa dugog dometa za lansiranje iz vazduha, koja je razvijena od 1994. godine od strane Matre i British Aerospace, a sada je proizvodi MBDA.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Storm Shadow“ je britanski naziv oružja; u Francuskoj se naziva SCALP-EG (što znači „Sistem za autonomnu krstareću raketu dugog dometa – opšta namena“).

 

Raketa je bazirana na francuskoj razvijenoj Apache protiv-avionskoj krstarećoj raketi, ali se razlikuje po tome što nosi jednu bojevu glavu umesto klaster municije.

Raketa ima masu od oko 1.300 kilograma, sa konvencionalnom bojevom glavom od 450 kilograma. Maksimalni prečnik rakete iznosi 48 centimetara, a raspon krila je tri metra. Pokreće je turbo-mlazni motor Microturbo TRI 60-30 brzinom od Mach 0,8 i ima domet od oko 560 km.

[adsenseyu1]

Brod glave napada Storm Shadow ima inicijalno probijajuće punjenje da bi očistio zemlju ili ušao u bunker, a zatim varijabilno odložni upaljač da bi kontrolisao detonaciju glavne glave napada.

Ciljevi su komandni, kontrolni i komunikacioni centri, aerodromi, luke i elektrane, objekti za upravljanje i skladištenje municije, površinski brodovi i podmornice u luci, mostovi i drugi strateški ciljevi visoke vrednosti.

Raketa se lansira i zaboravlja, programirana pre lansiranja. Nakon lansiranja, ne može se kontrolisati ili komandovati da se samouništi i informacije o cilju ne mogu se promeniti. Planeri misije programiraju oružje sa detaljima o cilju i njegovim protivvazdušnim odbranama. Raketa se delimično autonomno kreće putem, na niskom letnom putu vođena GPS-om i kartama terena prema području cilja. Blizu cilja, raketa se penje, a zatim se obrušava na cilj.

11. maja 2023. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je saopštilo da će snabdeti Storm Shadow raketama ukrajinsku vojsku tokom ruske invazije na Ukrajinu. Ovo je usledilo nakon obećanja Velike Britanije u februaru 2023. da će poslati Ukrajini rakete dugog dometa kao odgovor na ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu.

[adsenseyu4]

Ukrajina je insistirala da neće koristiti takvo oružje na teritoriji Rusije. Ministar odbrane Velike Britanije, Ben Volas, istakao je isporuku kao „kalibrisan odgovor u skladu sa eskalacijom Rusije“, napominjući da Rusija koristi čak i oružje dugog dometa, uključujući hipersoničnu raketu AS-24 Killjoy, krstareću raketu 3M-54 Kalibr i bespilotnu letelicu za jednosmerni napad Shahed-136.

Dobijena raketa Storm Shadow predstavlja značajan podstrek za ukrajinsku vojsku, jer su sposobne da pogode ciljeve na mnogo većim udaljenostima nego što je to ranije bilo moguće, uključujući komandno-kontrolne čvorove i logističke tačke na okupiranom Krimu kako bi se prekinula sposobnost Rusije da drži front.

Uskoro nakon toga, Francuska je saopštila da će takođe isporučiti SCALP-EG, svoju verziju rakete, Ukrajini. Francuska je izjavila da ne isporučuje oružje sposobno da pogodi rusku teritoriju. Velika Britanija je 18. maja potvrdila da je Ukrajina već uspešno koristila rakete Storm Shadow.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte