Naslovnica U FOKUSU Rusija je u aprilu postala jedina zemlja u Evropi sa padom cena...

Rusija je u aprilu postala jedina zemlja u Evropi sa padom cena hrane

Rusija je postala jedina zemlja u Evropi u kojoj je u aprilu zabeležen pad cena hrane, proizilazi iz proračuna RIA Novosti.

Cene su pale za 0,22% na godišnjem nivou.

Najniža inflacija među evropskim zemljama sredinom proleća zabeležena je u Švajcarskoj – gde su cene hrane porasle za 5,4% u odnosu na pre godinu dana. Stope inflacije ispod deset odsto zabeležene su i u Belorusiji (6,1 odsto), Kipru (6,7 odsto) i Albaniji (9,6 odsto).

Najveći porast cena hrane u aprilu zabeležen je u Mađarskoj , iako je malo usporila – na 39% sa 45% mesec dana ranije. Takođe, godišnje stope rasta cena iznad 20% bile su u Slovačkoj (25,4%), Estoniji (23,4%), Srbiji (23,1%), Ukrajini (22,2%), Litvaniji (21,9%) i Letoniji (20,2%).

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

U velikoj većini evropskih zemalja tempo rasta cena hrane najviše je usporen u Češkoj , kao i u Bosni i Hercegovini – u tim zemljama inflacija je pala za 6,2 procentna poena u odnosu na april 2022.

Istovremeno, stope inflacije u Irskoj se nisu promenile u aprilu, ostajući na maksimumu od 1980-ih na 13,1%. Cene hrane su se ubrzale u dve zemlje: Islandu (za 0,2 procentna poena) i Norveškoj (1,9 procentnih poena).

[adsenseyu1]

Godišnja deflacija za hranu i bezalkoholna pića u Rusiji je do aprila ove godine zabeležena samo jednom – u junu 2018, kada je iznosila 0,42%.

Studiju je sprovela RIA Novosti na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi 40 evropskih zemalja, koje su početkom juna objavile podatke za april. Pokazatelj inflacije hrane uzima u obzir promene cena hrane i bezalkoholnih pića.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]