Naslovnica U FOKUSU Potonuo Britanski brod: Najteži udarac Huta od početka sukoba u Crvenom moru!

Potonuo Britanski brod: Najteži udarac Huta od početka sukoba u Crvenom moru!

Britanski teretni brod potonuo je u Crvenom moru kada je posada bila primorana da ga napusti zbog napada jemenskih Huta.

Teretni brod Rubymar, koji je napušten u južnom Crvenom moru nakon što su ga ciljali jemenski Huti 18. februara, potonuo je, saopštila je u subotu vlada međunarodno priznatog Jemena, prenosi Dejli Mejl.

Napad se dogodio u Bab el-Mandabu, 35 nautičkih milja južno od Al Mukhe, Jemen, u nedelju uveče, saopštila je Uprava za pomorsku trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), protiv broda koji je kasnije identifikovan kao Rubimar.

Posada britanskog teretnog broda, koji je registrovan u Velikoj Britaniji i ima dužinu od 171,6 metara i širinu od 27 metara, bila je primorana da „napusti brod“ nakon napada, iako je UKMTO juče saopštio da je cela posada bezbedna i da „nadležne vlasti sprovode istragu“.

Ovo plovilo je prvo koje je potpuno uništeno kao deo njihove kampanje zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi. Rubymar je bio na severu nakon što je napadnut. Međunarodno priznata vlada Jemena, kao i regionalni vojni zvaničnik, potvrdili su da je brod potonuo. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti jer informacije nisu bile odobrene za objavljivanje.

Jemenska izgnana vlada, koju podupire koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom od 2015. godine, saopštila je da je Rubymar potonuo kasno u petak dok je nad Crvenim morem zavladao olujni vremenski uslovi. Plovilo je bilo napušteno 12 dana nakon napada, iako su postojali planovi da se pokuša tegljenje broda do sigurne luke.

Huti koje podržava Iran, koje su tvrdile da se brod skoro odmah potopio nakon napada, nisu odmah priznale potonuće broda.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social