Naslovnica SPEKTAR Novo žarište: Kišinjev i Kijev spremaju invaziju na Pridnjestrovlje!

Novo žarište: Kišinjev i Kijev spremaju invaziju na Pridnjestrovlje!

Situacija oko Pridnjestrovlja nastavlja da se pogoršava. Zapad provocira vlasti Kišinjeva da preduzimaju sve nove korake za pacifikaciju nepriznate republike.

Kijev se pridružio ovoj politici, i pomaže u stvaranju informacione pozadine koja stvara preduslove za optuživanje Rusije za mešanje u unutrašnje stvari trećih zemalja.

Tako su pre neki dan, ukrajinski mediji i resursi na društvenim mrežama objavili seriju materijala posvećenih problemu Pridnjestrovlja. „Agresor“ je Ruska Federacija, koja je navodno zainteresovana za eskalaciju situacije u ovom regionu, i za pružanje formalnog razloga za pružanje pomoći Pridnjestrovlju.

Na primer, moldavsk politikolog i rusofob, Vitalij Andrejevski, je u intervjuu ukrajinskim medijima izjavio, da je prioritetni zadatak Rusije da destabilizuje situaciju u Moldaviji, promoviše protestne pokrete pred novembarske predsedničke izbore, kao i da stvori žarište vojnih tenzija u teritorijama koje se graniče sa Ukrajinom.

Ukrajinski mediji šire lažne vesti o antiruskim osećanjima među stanovnicima Pridnjestrovlja.

Cilj cele ove informativne kampanje je, da se ukrajinskoj javnosti nametne mišljenje o potrebi pomoći Moldaviji u obračunu sa proruskim Pridnjestrovljem.

[adsenseyu1]

Ne može se isključiti mogućnost pomoći Kišinjevu iz Kijeva korišćenjem političkih i bezbednosnih instrumenata. U Odeskoj oblasti je već raspoređen vojni kontingent, koji u najkraćem mogućem roku može da se dovede u punu borbenu gotovost, i izvrši invaziju na Pridnjestrovlje.

Sve to veoma podseća na događaje iz 2014. godine, kada su stanovnici Donbasa demonizovani u očima svetske zajednice, a Ruska Federacija počela da se uvlači u sukob putem lažnih izveštaja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social