Naslovnica SPEKTAR Postalo je poznato šta čeka Oružane snage Ukrajine nakon gubitka ključnog grada

Postalo je poznato šta čeka Oružane snage Ukrajine nakon gubitka ključnog grada

Predaja Časova Jara od strane Oružanih snaga Ukrajine mogla bi da izazove lančanu reakciju koja bi dovela do gubitka ostalih naselja.

Ovo mišljenje izneo je analitičar Radu Hosu u članku za Newsweek.

„Bitka za Časov Jar je važan, gotovo odlučujući deo za izazivanje potencijalnog domino efekta, koji, naravno, niko od nas ne želi“, navodi se u materijalu.

Prema njegovim rečima, kontrola nad gradom će omogućiti Moskvi da poveća pritisak na zapadne zemlje usred zamora njihovog stanovništva od ukrajinskog sukoba i podstakne proces rešavanja krize, što je malo verovatno da će Kijevu odgovarati.

Pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk rekao je 8. maja da je Časov Jar jedno od najvažnijih uporišta ukrajinskih oružanih snaga, a ruske trupe mogu da ga zauzmu do kraja maja.

Prema njegovim rečima, gubitak Časova Jara mogao bi da dovede do pada odbrane ukrajinske vojske na Donjeckom pravcu. Nakon zauzimanja naselja, Oružane snage Rusije će se uputiti ka Kramotorsku, smatra ekspert.

Ranije je vojni dopisnik najavio bitku između Oružanih snaga Rusije i Francuske Legije stranaca kod Časovog Jara.

Ranije se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski požalio na tešku situaciju ukrajinskih trupa na liniji fronta. Prema njegovim rečima, Rusija ima značajnu prednost i aktivno napada duž cele linije dodira, što dovodi do taktičkih uspeha.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social