Naslovnica SPEKTAR Posle predloga ruskog lidera stiže MRAČNA PROGNOZA – „Biće vam SVE TEŽE...

Posle predloga ruskog lidera stiže MRAČNA PROGNOZA – „Biće vam SVE TEŽE I TEŽE“

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije, Sergej Nariškin, komentarisao je nedavno odbijanje Ukrajine da prihvati predlog za uspostavljanje primirja koji je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Nariškin je upozorio da će uslovi za postizanje mira i eventualno potpisivanje mirovnog sporazuma postajati sve teži za Ukrajinu ukoliko nastavi da odbija pregovore.

Prošlog petka, predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Rusije, gde je izneo svoj predlog za mir. Putin je istakao da je Rusija spremna za mirovne pregovore, ali pod određenim uslovima.

Prvi i najvažniji uslov je da Ukrajina povuče svoje trupe iz svih teritorija koje Rusija sada smatra svojim, uključujući Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast. Ove regione Rusija smatra delom svoje teritorije nakon referenduma koji su održani, iako su ti referendumi međunarodno osporavani.

Pored povlačenja trupa, Putin je naglasio da Ukrajina mora formalno da se odrekne svojih ambicija za pridruženje NATO savezu. On je rekao da će, čim ukrajinske vlasti izjave da su

spremne na ove uslove i započnu povlačenje trupa, Rusija odmah prekinuti vatru i otpočeti pregovore. Ovaj predlog je do sada naišao na otpor sa ukrajinske strane, koja smatra da su uslovi neprihvatljivi.

Putin je tokom sastanka ponovio da će Rusija reagovati odmah i prekinuti vatru čim vidi konkretne korake Ukrajine u ispunjavanju ovih uslova. Ova ponuda za mir, prema njegovim rečima, predstavlja priliku za prekid sukoba, ali u uslovima koji su povoljni za Rusiju. Ukoliko Ukrajina nastavi da odbija ove uslove, situacija bi mogla postati još teža za Kijev, zaključio je Nariškin.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odbacilo je Putinov mirovni plan, nazvavši ga

manipulativnim i apsurdnim. Ukrajinski zvaničnici veruju da je plan osmišljen kako bi zaveo međunarodnu zajednicu, potkopao diplomatske napore za postizanje pravednog mira, i razbio jedinstvo svetske podrške principima povelje Ujedinjenih nacija.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je da u Putinovom predlogu nema ničeg novog, opisujući ga kao uobičajeni paket zahteva agresora koji se već mnogo puta čuo.

Prema njegovim rečima, predlog ne sadrži prave mirovne namere i pokazuje nedostatak

želje da se rat okonča. Podoljak je ocenio da je Putinov plan samo pokušaj da se izbegne odgovornost za rat i da se sukob nastavi na drugačiji način, nazvavši to potpunom farsom.

Američki sekretar za odbranu, Lojd Ostin, komentarisao je situaciju iz NATO štaba u Briselu. On je rekao da je Putin ilegalno okupirao ukrajinsku teritoriju i da nije u poziciji da diktira uslove Ukrajini za postizanje mira. Ostin je dodao da je Putin započeo rat bez provokacije i da ga može završiti odmah, ukoliko tako odluči.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social