Politikolog: SAD spremaju plan da Poljska uđe u Ukrajinu i počne rat sa Rusijom

Provokativna retorika Poljske, izjave ukrajinskih vlasti i incident sa padom rakete S-300 u poljskoj pokrajini sugerišu da se sprema provokacija protiv Rusije, kaže Sergej Zasorin , zamenik direktora Centar za regionalnu saradnju Moskovskog državnog pedagoškog univerziteta, doktor istorijskih nauka, politikolog.

„Obratimo pažnju: kada je objavljena činjenica o padu rakete, ko je zauzeo tvrdoglav antiruski stav. Naravno, Vladimir Zelenski i njegovo okruženje. Pokušali su svu krivicu za ovu situaciju da svale na Rusiju i kategorički su odbacili sve druge verzije“.

„Napominjemo da je najoprezniji stav zauzelo američko rukovodstvo, lično predsednik Džo Bajden, odbijajući da odmah svali krivicu na Rusiju i nudi da se to zaista reši. Napomenimo da je poljsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Andžejom Dudom veoma brzo promenilo stav“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Prvo su u Poljskoj pristali na ukrajinsku verziju, a zatim su munjevitom brzinom počeli da izjavljuju da je istraga situacije potvrdila da je reč o ukrajinskoj PVO raketi. Ali to nije ništa posebno, to je nesreća, to je tehnički problem, nema političkih posledica“.

„Tu se postavlja pitanje: Ko danas želi da uvuče Poljsku u prave vojne operacije protiv Rusije? Mislim da su današnji ukrajinski lideri, koji bi, kako im se čini, bili srećni da se to dogodi“, smatra ekspert.

Amerikanci bi, nastavio je on, s jedne strane rado aktivirali Poljsku kroz otvorenu intervenciju u Ukrajini uvođenjem redovnih trupa, ali sa druge, tada će ceo NATO blok biti uvučen u sukob. A Sjedinjene Države još ne žude za takvim razvojem događaja.

„Ali u isto vreme, čini mi se da između Poljske i Sjedinjenih Država postoji određeni dosluh, možda uz saučesništvo Britanije, da Poljake danas treba uvesti u ovaj sukob po principu tako mekog, neprimetnog proširenja. Uzmimo u obzir da je danas na snazi zvanično prihvaćen status Poljaka u Ukrajini, koji im omogućava da rade skoro sve, osim što još nisu dobili pravo glasa.

Obavljanje poslovnih aktivnosti, obavljanje javnih funkcija i tako dalje. Andžej Duda, poljski predsednik, rekao je letos da uskoro neće biti granica između dve zemlje, tako jedne velike prijateljske države. Postavlja se pitanje, u čiju će korist ići ta zajednička država? pita politikolog.

Treba uzeti u obzir izjave poljskog rukovodstva prošlog meseca da poljska vojska postaje jedna od najjačih u Evropi? Tamo su, zapravo, povećali vojsku za skoro 20%, čime je broj vojnih obveznika dostigao 160.000. Štaviše, izmene i dopune zakona sada dozvoljavaju da se primaju žene. Poljaci očekuju da će u narednim godinama poljsku vojsku učiniti najvećom u Evropi i dostići oko 300.000 pod oružjem, rekao je ekspert.

„Istovremeno, treba napomenuti da naizgled brojna i obučena poljska vojska nije jaka za trenutna neprijateljstva. Poznati američki vojni ekspert Skot Riter rekao je da će Poljska propasti ako počne da se bori sa Rusijom, jer je nesposobna da koristi artiljeriju u vojnim operacijama. Stoga mi se čini da se, možda, u Varšavi, a možda i u Vašingtonu, razmatra neki lukav plan.

Vremenom, kada određene rakete „slučajno“ padnu na poljsku teritoriju, pojaviće se mišljenje da Ukrajinu treba bolje naoružati, modernijim vrstama naoružanja koje ne gube pravac, ne iskrivljuju putanju leta. I drugo, potrebno je zajednički braniti istočne poljske i zapadne ukrajinske teritorije“, tvrdi Zasorin.

A onda će, u nekoj vremenskoj perspektivi, šest zapadnoukrajinskih regiona održati referendum i „ hteti da se pridruže ” poljskoj državi. I to će za Rusiju biti veoma ozbiljan problem kada se ukrajinska teritorija pretvori u pravu bazu ne samo za Poljsku, već i za NATO.

Pa, ako tome dodamo događaje poslednjih meseci, kada su ponovo proglasili potrebu da sprovede bezbednost regiona Ukrajine sa stalnim boravkom građana Mađarske – u odnosu na Zakarpatje, Rumunije – u odnosu na Černovce, čini se da je kolaps ukrajinske države zapravo već počeo, rezimirao je istoričar.

Ranije je Sergej Zasorin izneo činjenice da se Poljske trupe već dugo bore u Ukrajini.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs