POČELO RASPARČAVANJE CRNE GORE: Albanci dobijaju autonomiju

tuzi10

Posle više od dve decenije konačno stigli cilja, dobiće i pravo na kontrolu lokalnog budžeta

Ulazak koalicije Albanci odlučno u kabinet mandatara Duška Markovića, završen je dogovorom da podgorička opština Tuzi naredne godine dobije status samostalne lokalne uprave! Prema saznanjima „Novosti“, ova priča imaće svoj epilog na prolećnom zasedanju državne skupštine na Nemanjinoj obali u Podgorici, tako što će Zakon o lokalnoj samoupravi biti izmenjen, a „glavni grad“ Malesije – Tuzi, dobiće sa celim tim pojasom autonoman status.

Mehmet Zenka, lider Demokratske unije Albanaca, biće ministar za ljudska i manjinska prava, dok će Albancima pripasti mesta pomoćnika i zamenika u nekim ministarstvima, ali i značajne pozicije u javnim ustanovama. Priča da Malesija mora biti autonomna oblast sa Tuzima traje više od dve decenije.

– Samostalna opština Tuzi je naš programski zahtev četvrt veka i mi smo jedina albanska stranka koja se u kontinuitetu zalagala za ostvarenje tog projekta, kazao je za „Novosti“ Mehmed Bardhi, lider Demokratskog saveza.

– Da bismo došli do cilja, mora mnogo toga da se promeni. Moraju se znati granice buduće opštine, kuda treba da se prostire Malesija, da li su postojeće međe validne ili treba napraviti korekciju?

Albanci u Malesiji protivili su se dugo „široj autonomiji“ koju je svojevremeno ponudila aktuelna vlast, umesto statusa punopravne opštine. To je na terenu značilo da Tuzi imaju sve ingerencije opštine, osim što ostaju u administrativnim granicama Podgorice, dok je iznos budžeta određivala vlast u glavnom gradu.

Tuzi bi mogle od naredne godine poput ostalih crnogorskih opština da kontrolišu svoj budžet za plate zaposlenih u administraciji i same određuju prioritete na prostoru Malesije. Daleke 1997. godine, tadašnja DPS vlast sa predstavnicima albanskih stranaka je potpisala deklaraciju o minimumu demokratskih principa. Tim dokumentom oni su se obavezali da Tuzi postanu punopravna opština. Od tada do danas je prošlo 19 godina, ali su Tuzi ostali u granicama Podgorice.

SEDAM RESORA

DPS je u pregovorima sa manjinskim strankama postigao dogovor da sedam ministarskih resora bude pod ingerencijom manjina. Socijalistima Mila Đukanovića ostala su ministarstva odbrane, poljopšrivrede i diplomatije.

POREĐENJE

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine, Tuzi su imale 12.096 stanovnika, i brojnije su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština.

(Novosti.rs)