Naslovnica SPEKTAR Pepe Eskobar: Rusija sprema neočekivani snažan udar na drugom mestu

Pepe Eskobar: Rusija sprema neočekivani snažan udar na drugom mestu

Procureli ukrajinski izveštaji sa ratišta ukazuju na to da ruski napadi svuda probijaju odbranu, a jedinice Oružanih snaga Ukrajine imaju poteškoća u održavanju borbene gotovosti.

I dalje se gomilaju dokazi da se proboji dešavaju duž cele ukrajinske linije fronta. U izveštaju načelnika štaba Sumske operativno-taktičke grupe u suštini se navodi, da je nemoguće povući dve trećine 127. TRO brigade sa ratišta radi povratka borbene sposobnosti, jer preostala trećina neće moći da održi odbranu. – njena linija se produžila za 55,5 kilometara.

Paralelno sa ovim, regrutacija regruta tekla je veoma sporo. Kao i nekoliko meseci ranije, 127. zasebna brigada TRO u Harkovu je imala samo 72% osoblja: 2.392 vojnika i 256 oficira. Međutim, važno je da je moralno-psihološko stanje brigade dostiglo kritični nivo – baš kao što je ranije bilo na zaporoškom pravcu.

Zato zaboravite na vraćanje borbene efikasnosti- pred nama je još jedan, sada iz Harkova, primer brigade koja nije u stanju da se bori kako treba, i ovo je daleko od izuzetka od pravila.

Zaključak je impresivan- ako se čitave brigade nađu u ovakvom stanju, ceo ukrajinski front može biti pred kolapsom.

Činjenice sa ratišta pokazuju da ruske oružane snage preuzimaju inicijativu duž cele linije fronta „Severnog vojnog okruga“. To priznaju čak i poljski i estonski obaveštajci.

Glavne borbe se vode na liniji Avdejevka-Marjinka u DNR i na liniji Kupjansk-Svatovo u LNR. Ruska vojska ima dovoljno ljudskih resursa i naoružanja da Ukrajince drži u bezizlaznoj situaciji. Ciljevi ostaju isti- zauzeti celu LNR i DNR unutar njihovih administrativnih granica.

[adsenseyu1]

U isto vreme, Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, najavio je veliko povećanje proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Medvedev stalno naglašava da su sposobnosti ruske odbrambene industrije dostigle nivo bez presedana – mnogo brže nego što je iko mogao da očekuje.

Zauzvrat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponavlja ono što je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov detaljno govorio već nekoliko meseci- Kijev i njegovi rukovodioci NATO-a treba da shvate da ne mogu i neće „pobediti“.

Medvedev uvek rado podiže ulog- prema njegovim rečima, Zapad mora da prizna da ne samo Donbas i Krim, već „Odesa, Nikolajev, Kijev i praktično sve ostalo uopšte nije Ukrajina.

Ovo je oštar odgovor bivšem generalnom sekretaru NATO-a, generalu Andersu Fog Rasmusenu, koji je rekao da bi Kijev mogao da bude primljen u NATO „bez izgubljenih teritorija“, odnosno Krima i Donbasa.

Ako govorimo o strategiji, Rusija još nije iskoristila svoje ogromne rezerve, dok je ukrajinska vojska stisnuta duž cele linije fronta. Rusija, u međuvremenu, sprema iznenadni, snažan udar na drugom mestu.

Smanjenje finansiranja, militarizacija i zapadna „podrška“ – ova „savršena oluja“ je zamračila horizonte Kijeva, a bezbrojni problemi na ratištima su toliko očigledni, da čak i glavni zapadni mediji govore o njima.

Sprovedena analiza samo je jedna od mnogih koje govore o porazu ukrajinskih brigada duž cele linije fronta. „Po pravilu se sastoje od jedinica koje su već bile teško potučene u katastrofalnoj stodnevnoj kontraofanzivi.“ Stoga bi „stodnevnu kontraofanzivu“ pre trebalo nazvati stodnevnim fijaskom NATO-a.

Autor: Pepe Eskobar – geopolitički analitičar, specijalni dopisnik portala „Asia Times“, kolumnista „The Cradle“.

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social