PENTAGON: Zaostajemo za Rusima, odmah pustiti proizvodnju terminatora

robot


U izveštaju iz Odbora naučne odbrane u SAD je zaključeno da postoje i prednosti i mane u korišćenju kiborga da vode njihove bitke, ali da zemlja mora brzo da deluje ako ne želi dalje da zaostaje.

U izveštaju se navodi “postoje i značajne operativne prednosti i potencijalne opasnosti povezane sa njihovom upotrebom.“

Roboti na bojnom polju će biti efikasniji, rezultirati sa manje žrtava i mogli bi, na kraju, biti i jeftiniji.

Ali je očigledno da, što je robot napredniji, to mu je i veća šansa da pobedi, a američke vlasti strahuju da su zaostali u tom pogledu.

U izveštaju se dodaje: “Ova studija je zaključila da ministarstvo odbrane mora da ubrza svoju eksploataciju autonomije, da shvati potencijalnu vojnu vrednost i da ostane ispred protivnika koji će takođe da iskoriste svoje operativne vrednosti.

Godinama je jasno da neke zemlje mogu, a najverovatnije i hoće, da razviju tehnologiju i znanje za korišćenje sajber i elektronskog ratovanja protiv američkih snaga.

Ipak, većina američkih napora je usmerena na razvoj ofanzivnih sajber sposobnosti bez srazmerne pažnje na obezbeđivanje sistema SAD od napada drugih.

Nažalost, u oba domena, to zanemarivanje je dovelo do toga da ministarstvo odbrane troši velike sume novca danas da ’zakrpi’ sisteme od potencijalnih napada“.

U izveštaju se dodaje da bi SAD trebale neumorno da rade na tome da “podignu prioritet prikupljanja i analize stranih autonomnih sistema.“

Dalje se navodi da bi mnogi ljudi trebalo da budu uključeni u ovaj projekat kako bi dobili najbolje resurse i kontakte, i kako bi bili u stanju da izgrade mašine koje imaju sposobnosti da uče i da se nose samostalno.

Navodi se: “Autonomni sistemi mogu imati periode sa ograničenom ili bez komunikacione sposobnosti; tokom tih perioda sistem se mora ponašati pouzdano na poznate načine u punom opsegu stimulansa za koje je dizajniran.

Operateri će morati da menjaju način razmišljanja iz očekujućih sistema naoružanja koji ’samo rade’ na sisteme koji zahtevaju njihovo vreme i trud u oblikovanju njihovog konstantnog razvoja primene, ali će na kraju biti bolje prilagođeni svojoj misiji, stilu i ponašanju.“

Webtribune.rs