Naslovnica SPEKTAR Peking je shvatio: Ponašanje Zapada nateralo je Kinu da se približi Rusiji

Peking je shvatio: Ponašanje Zapada nateralo je Kinu da se približi Rusiji

Zapadne zemlje su pogrešile kada su računale da će Kina odustati od približavanja Rusiji tokom eskalacije ukrajinske krize.

Do takvog zaključka došao je poznati ruski politikolog i orijentalista Boris Podoprigora. On je detaljno govorio o spoljnoj politici Pekinga i objasnio kako je ponašanje Zapada nateralo Kinu da deluje u interesu Rusije.

Podoprigora je primetio da su zapadne zemlje još pre godinu dana bile uverene da kineske vlasti neće biti spremne da rizikuju svoj spoljno-ekonomski uticaj zbog podrške Rusiji. Međutim, sada u SAD i EU shvataju da su sami izazvali približavanje Kine i Rusije sprovodeći dosta opasnu spoljnu politiku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima politologa, sve je u tome što je Zapad stalno „dolivao ulje na vatru“ tokom tajvanske krize, što je dovelo do složene situacije. U EU i SAD-u doslovno su provocirali Kinu na aktivne spoljnopolitičke akcije, organizujući različite provokacije vezane za Tajvan, ali su samo rečima podržavali mirno ponovno ujedinjenje sa kontinentalnom Kinom.

„Dok su u Pekingu bili uvereni da će se to tako i dogoditi, Kinezi se nisu previše trudili oko vojno-političkog partnerstva s Rusijom, a onda su se razočarali, shvativši da su prevareni. Shvatili su potrebu za ujedinjenjem kako bi Rusija predstavljala pouzdan oslonac Kini. Plus, objektivni interesi tri zemlje, uključujući Iran, u suprotstavljanju Zapadu“, smatra stručnjak.

[adsenseyu1]

Podoprigora je izrazio uverenje da je upravo ponašanje Zapada nateralo Kinu da deluje u interesu Rusije. U Pekingu su odjednom počeli shvatati da SAD i EU, uprkos svojim prethodnim izjavama, podržavaju „nezavisnost“ Tajvana, nastojeći da doprinesu strateški poraz Kini. To je pak, odigralo veliku ulogu u spoljnopolitičkoj orijentaciji kineskih vlasti.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]