PATRUŠEV: Ratne provokacije NATO i SAD, pretnja za Rusiju

petrusev

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev otkrio je za Sputnjik šta zvanična Moskva ocenjuje kao najveće pretnje za svoju sigurnost.

Kako ocenjuje ruski portal, uloga Saveta bezbednosti je da savetuje i izveštava ruskog predsednika Vladimira Putina, tako da se reči Patruševa mogu shvatiti kao zvaničan stav Kremlja po pitanju nacionalnih bezbednosnih problema.

“Situacija u svetu ne postaje nikako lakša. Postoji rastuća borba za globalni uticaj i za korišćenje globalnih resursa. Prekomerna ambicija nekih zemalja je da provociraju nove izazove i bezbednosne pretnje u različitim svetskim regionima, uz kreiranje ozbiljnih problema u bilateralnim i multilateralnim naporima za rešavanje kriznih situacija“, rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, najveće pretnje za Rusiju su “nadogradnja“ NATO snaga, terorizam i tenzije na Korejskom poluostrvu.

“Prvo i pre svega, pretnja je kontinuirani porast vojnih kapaciteta NATO, uz napore za dodeljivanje globalnih funkcija toj organizaciji. Pretnja za Rusiju je širenje vojne infrastrukture NATO na ruskim granicama, raspoređivanje novih tipova naoružanja i kreiranje američkog globalnog raketnog odbrambenog sistema“, dodao je Patrušev.

Ocenjuje i da Vašington koristi akcije državnog vrha Severne Koreje kako bi ostvario svoje ciljeve.

“Pod izgovorom da se bave prevencijom vojne pretnje koja stiže iz Severne Koreje, Vašington jača svoje vojno prisustvo u severoistočnoj Aziji, pritom doliva ulje na već zapaljenu atmosferu kroz demonstriranje sile, što vidimo kroz brojne vojne vežbe sa Japanom i Južnom Korejom, uz želju da i u tom delu sveta postavi svoj raketni odbrambeni sistem“, naveo je Patrušev.

Jedan od glavnih saradnika ruskog predsednika kaže i da je pretnja za Moskvu i globalni terorizam, koji je oličen pre svega u paravojnoj formaciji Islamska država.

“Od jeseni 2015. godine posle zahteva vlasti u Damasku, Rusija se uključila u uništavanje terorista na teritoriji Sirije. Očigledno je da naši napori nisu dovoljni, borba protiv takvog zla traži zajedničke napore i ujedinjavanje cele međunarodne zajednice. To smo rekli mnogo puta i spremni smo za saradnju sa svim zainteresovanim stranama“, rekao je Patrušev.

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini.

“Pre dve godine Ukrajina je upisana na listu regionalnih žarišta. Vašington i Brisel aktivno podržavaju organizaciju neustavnog državnog udara u Kijevu. Rezultat je katastrofalni građanski rat na istoku Ukrajine, koji zvanični Kijev ne želi da zaustavi“, zaključio je Patrušev.

(B92,Sputnik)