Naslovnica U FOKUSU Ozbiljno upozorenje: Kineska mornarica dominira, razbiće vas

Ozbiljno upozorenje: Kineska mornarica dominira, razbiće vas

Profesor na američkoj vojno-pomorskoj akademiji upozorava američke vojne planere da u pomorskom ratovanju veća flota gotovo uvek pobeđuje.

Naime, kako prenosi CNN, brojke o veličini flote pokazuju da američka vojska ne može da drži korak s rastom kineske mornarice, koja je nadmašila američku mornaricu u veličini flote još otprilike 2020. i sada ima oko 340 ratnih brodova.

Prema izveštaju Pentagona o vojnoj moći Kine, očekuje se da će kineska flota u sledeće dve godine porasti na 400 brodova.

S druge strane, američka flota broji manje od 300 brodova, a cilj Pentagona do 2045. je da raspolažei sa 350 brodova sa posadom, što je još uvek daleko iza Kine.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Dakle, kako bi mogli da pariraju kineskoj mornarici, američki vojni zvaničnici računaju na tehnologiju, što znači da smatraju da će im integracija te tehnologije u postojeće sisteme pomeći u eventualnoj pobedi.

Međutim, Sem Tangredi, sac studija budućnosti ratovanja na američkoj akademiji, nije baš uveren u ovu pretpostavku.

Ako nam istorija nudi ikakve lekcije, onda će brojčana prednost Kine verovatno dovesti do poraza američke mornarice u bilo kom ratu s Kinom, pokazuje njegovo istraživanje, koje je predstavljeno u januarskom izdanju časopisa “Prosidings” američkog pomorskog instituta.

Alesio Patalano, profesor rata i strategije na Kraljevskom univerzitetu u Londonu pohvalio je Tangredijev rad I naglasio da postoje dve ključne tačke.

Veličina znači da više vojnih zapovednika želi da stekne prednost svojim jedinicama: „Veća flota obično je konkurentnija u obuci osoblja i operativnih kapaciteta“ Patalano kaže da je bitna i velika industrijska baza, posebno u sposobnosti izgradnje novih jedinica nakon gubitaka u borbi.

„U pomorskom ratu iscrpljivanje je realna stvar, tako da je sposobnost zamene vitalna“, rekao je Patalano.

Tangredijeva analiza flota nosača aviona iz Drugog svetskog rata pokazuje snažne brojke. I SAD i Japan započeli su rat s osam nosača. „Tokom rata Japan je izgradio 18 ekvivalenata nosača u smislu tonaže, dok je Amerika izgradila 144. Japan nije imao šanse“, napisao je Tangredi.

Ali, objašnjava on, iako je brodogradnja bila udarna snaga SAD-a 40-ih godina, taj naslov sada pripada Kini.

„Većina analitičara sumnja da bi se američka odbrambena industrija – koja se konsolidovala i smanjila od kraja Hladnog rata – mogla dovoljno brzo proširiti da zadovolji ratnu potražnju“, napisao je Tangredi.

Admiral Deril Kaudl, zapovednik američkih pomorskih snaga, prošle sedmice je pozvao nacionalnu odbrambenu industriju da se modernizuje, rekavši da „ne isporučuje sredstva koja su potrebna“.

„To je jako bitno za pobedu. A ja to ne mogu da postignem bez borbene tehnike“, rekao je on na simpozijumu u Vašingtonu, dodajući da SAD ima potencijalnog protivnika koji je snažniji od svih dosadašnjih.

Na internet forumu prošle sedmice i Kaudlov Caudleov šef, načelnik mornaričkih operacija admiral Majk Gildej, takođe je primetio problem s brojevima s kojim se SAD suočavaju u potencijalnom pacifičkom sukobu. „Mornarica Sjedinjenih Američkih Država neće moći da parira kineskoj“, rekao je Gildej.

A ako američka mornarica ne može da parira kineskoj u brojkama, Tangredi se pita gde može da pronađe prednost: „Američki čelnici moraju da se zapitaju u kojoj su se meri spremni da se klade samo na tehnološku nadmoć. Ne kažem da manja, tehnološki superiorna flota nikad ne bi mogla poraziti mnogo veću flotu, samo kažem da uz tri izuzetka u prošlih 1.200 godina – nijedna to nije uspela.“

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(index.hr)