Ovo novo rusko NUKLEARNO ČUDOVIŠTE leti neverovatnih 18.000 km – NA KOGA KRENE MOŽE SAMO DA SE POMOLI … VIDEO

sarmat

Završna faza testiranja teške, interkontinentalne, balističke rakete RS-28 „Sarmat“, čiji je domet 18.000 km, upravo je počela.

„Već sprovodimo praktične testove i do kraja godine ćemo završiti poslednju fazu testiranja“, rekao je novinarima šef kompanije Roscosmos Dmitrij Rogozin, tokom posete kompaniji „Krasmash“, koja proizvodi „Sarmat“.

„Eksperimentalna lansiranja pokazala su da je ovo odlična raketa sa kolosalnim potencijalom“, rekao je Rogozin.

Kompanija  „Krasmash“ već priprema svoje objekte za serijsku proizvodnju nove, interkontinentalne, balističke rakete (ICBM).

„Osim što će fabrika biti spremna za serijsku proizvodnju, opremićemo je i za testiranje„ Sarmata “. Istovremeno, radimo na smanjenju ukupnih troškova proizvodnje, tako da će konačna cena ICBM-a biti znatno niža od očekivane ”, istakao je Rogozin.

Pre tri godine, dr Jurij Borisov je rekao da će „Sarmat“ ICBM, zbog svojih ekstremnih dometa, moći da leti preko Severnog i Južnog pola. To znači da raketa može dostići svoj cilj koristeći potpuno neočekivanu putanju leta koja ne bi bila pokrivena ABM odbranom. 

ICBM ima kapacitet opterećenja do 10 metričkih tona, što omogućava integraciju posebnog bloka “Avangarda” koji manevriše hipersoničnom, termonuklearnom bojevom glavom.

“Sarmat” je dizajniran da bude lansiran iz čvrstih, podzemnih silosa. Ovi silosi će biti opremljeni sistemima aktivne zaštite „Mozyr“ koji sadrže paket od 100 artiljerijskih cevi. Ovaj izvanredni sistem poseduje odličnu vatrenu moć i povezan je sa radarima. Čim se leteći objekat približi raketnom silosu, aktivira se aktivna komponenta ovog sistema, koja je sposobna da izbaci više od 40 hiljada destruktivnih elemenata u pravcu „uljeza“.

Ovaj sistem je u stanju da formira oblak dima iznad silosa projektila. Oblak dima bi pokrivao 6 km u prečniku. Na taj način bi bilo nemoguće izvršiti visokoprecizan napad na silos projektila.

“Sarmat” ICBM može da nosi 10 teških ili 15 lakih MIRV bojevih glava, do 24 “Avangard” hipersoničnih, nečujnih letelica ili kombinaciju bojevih glava i ogromne količine protivmera dizajniranih za uništavanje protivraketnih sistema. Težak je 208.1 metričkih tona, a njegova korisna nosivost je 10 metričkih tona. Najveći deo njegove težine je gorivo koje teži 178 tona.

Sarmat ima kratku fazu uzleta, koja skraćuje interval u kom može da bude praćen od strane satelita sa infracrvenim senzorima, poput američkog, zbog čega je mnogo teže presresti projektil. Takođe ima sposobnost frakcionog orbitalnog bombardovanja (FOBS), što znači da je njegov opseg neograničen.

Frakcioni orbitalni sistem bombardovanja (FOBS) je razvio Sovjetski Savez šezdesetih godina. U osnovi je poput sistema kinetičkog bombardovanja ali sa nuklearnim naoružanjem. FOBS ima neograničen opseg, putanja leta ne otkriva ciljnu lokaciju, a bojeve glave mogu biti usmerene u Severnu Ameriku, preko Južnog pola, čime se izbegava detekcija sistemima ranog upozoravanja na severu NORAD. 

Webtribune.rs